Sól jako zabezpieczenie
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Gdzieś sobie przypadkiem usłyszałem, że mrówki można zniechęcić do wchodzenia do domu za pomocą soli. Z ciekawości zechciałem sprawdzić, czy to działa także na moje udomowione mrówki. Do tej pory od czasu do czasu niektóre wychodziły sobie z formikarium (na razie jest otwarte i nie mam żadnych zabezpieczeń) i zwiedzały okolicę, po chwili zresztą wracając. Wziąłem maksymalnie nasycony roztwór soli i posmarowałem nim ścianki areny. Po chwili woda wyschła, zostawiając warstwę kryształków na stałe przyklejoną do szyby. Mrówki traktują tę warstwę z wyraźnym obrzydzeniem, gdy się na nią natkną, zmieniają kierunek.
Skuteczność tego rodzaju zabezpieczenia nie jest na pewno zbyt duża, zapewne w końcu któraś z mrówek pomyśli sobie "a co tam, dosyć tych przesądów, jestem postępową mrówką, a nie złym duchem czy upiorem i nie będę się bać rozsypanej soli". Zapewne zależy to od tego, jak dużą motywację do wychodzenia mają mrówki. Ale ze względu na łatwość zastosowania i żaden koszt, może warto rozważyć sól jako przynajmniej dodatkowe zabezpieczenie przed wędrówkami w teren.
Skuteczność tego rodzaju zabezpieczenia nie jest na pewno zbyt duża, zapewne w końcu któraś z mrówek pomyśli sobie "a co tam, dosyć tych przesądów, jestem postępową mrówką, a nie złym duchem czy upiorem i nie będę się bać rozsypanej soli". Zapewne zależy to od tego, jak dużą motywację do wychodzenia mają mrówki. Ale ze względu na łatwość zastosowania i żaden koszt, może warto rozważyć sól jako przynajmniej dodatkowe zabezpieczenie przed wędrówkami w teren.
Zrobiłeś tą warstwę na pionowej ścianie? W moim formikarium jest wilgotno, a włączenie lampki czy dogrzewanie ścianki gorącym powietrzem powoduje zaparowanie "dachu". Gdybym posmarował ścianki solą, to wydaje mi się, że spłynęłaby do piasku i nic już by tam nigdy nie urosło.
Ja widziałem jak ludzie wypędzali mrówki z trawnika wsypując im sól do wejść gniazdowych.
-
patyczak1000
Z opowieści moich dziadków nt. faraonek z którymi byli jakiś czas w "głębokiej przyjaźni"
sól im nie przeszkadzała. Więc uważam , że zabezpieczenie solą jest nie najlepsze , ale zawsze lepsze niż nic 
pozdrawiam
pozdrawiam
pozdrawiam
[b]Moja oferta: zainteresowani na gg[/b]
[b]Moja oferta: zainteresowani na gg[/b]
sól jest higroskopijna (zabiera wodę)... może coś z tym ?
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
-
Artur Wrzos
Nie wierze w tą sól, to absurdalne
M. rubra - L. niger - T. caespitum
Z tego co wiem to sól działa odstraszająco na ślimaki... ale co maja do niej mrówki to nie wiem... Gdyby jednak wsypać do fosy sól to powstałby roztwór, gdyby podłączyć tam prąd z bateryjki to otrzymamy kwas solny 
rzepa żepa ziepa ziepa
hmm.... tego uczyli już w gimnazjum :PPpodłączyć tam prąd z bateryjki to otrzymamy kwas solny
Newbie's Defender
Newbie's Defender
Wiedza nie zna granic.
-
patyczak1000
Ach , gdyby życie było takie piękneAlbert pisze:Gdyby jednak wsypać do fosy sól to powstałby roztwór, gdyby podłączyć tam prąd z bateryjki to otrzymamy kwas solny
Sposób testowałem na nigerkach i nic nie daje.
pozdrawiam
Odnawiam temat nieco zmieniając wątek..
Zrobiłam formi gipsowe, i tak jak na filmiku do zrobienia korytarzy dałam ciasto solne.. Co otrzymałam po przeschnięciu... korytarze, alee gips nasiąkł solą..
Jak myślicie, co się może stać jak cokolwiek tam wpuszczę?
Zrobiłam formi gipsowe, i tak jak na filmiku do zrobienia korytarzy dałam ciasto solne.. Co otrzymałam po przeschnięciu... korytarze, alee gips nasiąkł solą..
Jak myślicie, co się może stać jak cokolwiek tam wpuszczę?
Newbie's Defender
Newbie's Defender
To ja cieszę się, że na gimnazjum się nie załapałem. Mnie uczyli, że wtedy otrzymamy wodorotlenek sodu(sodę kaustyczną), gazowy wodór i chlor....geb88 pisze:hmm.... tego uczyli już w gimnazjum :PPpodłączyć tam prąd z bateryjki to otrzymamy kwas solny
.png)