Pytanie o początki

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Awatar użytkownika
the4dk
Kontakt:

pn 14 lip, 2008

Witam. Jakiś już czas temu postanowiłem zająć się hodowlą mrówek. Nastał czas oczekiwania na rójkę (polowałem na nigerki), wczoraj złapałem 3 królowe. Najprawdopodobniej są to nigerki, ale nie jestem do końca pewny, ponieważ nigdy wcześniej nie zajmowałem się mrówkami.

Z braku środków umieściłem je w pudełkach po kasetach magnetofonowych. Plastik jest niestety trochę matowy i zdjęcia wychodzą niewyraźne, ale zamieszczam fotki:
Obrazek Obrazek Obrazek

I tutaj zaczynają się moje pytania..
1. Czy w takim pudełku królowa zechce złożyć pierwsze jajka i wychować pierwsze pokolenie robotnic?

Zamówiłem już próbówki, ale zanim je dostanę, może minąć kilka dni. I kolejne pytania:
2. Czy do czasu ewentualnego przesiedlenia do próbówki karmić królowe, czy pozostawić same sobie?
3. Czy jeśli królowa złoży jajka w obecnym mieszkanku, to nie kombinować już nic z próbówkami?

Mrówy dostały watę nasączoną wodą, podchodzą do niej, piją i myją się. Przez większość czasu jednak siedzą w rogu pudełka i nic nie robią.
ogon__

pn 14 lip, 2008

Takie pudełko jest trochę za duże na komorę, mrówki raczej wolą mieć ciasno, dlatego może nie zechcieć złożyć jajek w takim miejscu, bo nie będzie czuła się bezpiecznie. Nie jest też szczelne więc wilgoć będzie bardzo szybko ulatywała, a wysuszenie oznacza dla mrówki śmierć. Norki wykopane samodzielnie przez królowe zazwtczaj mają najwyżej ze 2 cm^3 pojemności i są dobrze uszczelnione. Zanim dostaniesz probówki możesz wykorzystać np. małe strzykawki, dostępne w każdej aptece.
Sądząć po kształcie jest to królowa Lasius niger, nie trzeba jej karmić, wystarczy tylko zapewnić stałą wilgotność.
Awatar użytkownika
Albert

pn 14 lip, 2008

Pudełko po kasecie można wypełnić gipsem, mój znajomy takowe ma i się sprawdzają jako rozbudowany krok pierwszy.

Powinna złożyć jajka aczkolwiek proponuje dać więcej waty zamoczonej w wodzie.
rzepa żepa ziepa ziepa
Awatar użytkownika
the4dk
Kontakt:

pt 18 lip, 2008

Wczoraj przyszły próbówki. Chciałem zacząć przeprowadzkę, a tu okazało się, że dwie królowe zaczęły składać już jajka. Zostawiłem próbówki z otwartymi kasetami na wyspie otoczonej fosą na noc i dzisiaj zwierzaczki wraz z jajkami są już w próbówkach :D
ODPOWIEDZ