Pilnie- oligoginia u ligniperdy

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

arni

ndz 20 lut, 2011

Prosze was o pomoc, to dla mnie ważne.
Jak to jest-jak sie tworzą takie kolonie u Camponotus ligniperda. Pewno od 2 królowych, które obok siebie wykopały norki-pierwsze robo się spotkały i zaakceptowały. A potem? Kiedy królowe rozejda sie po korytarzach, gdyż podwójna liczba robotnic bedzie mocno pracować to jak to jest z młodymi robo? Czyzby kazda mrówka musiała zwiedzić całe gniazdo? Przecież gdyby jednoroczny żołniez w koncu natrafił na druga królowa to by ja zabił! Czy ona przesiąka zapachem kolonii-woń obu matek sie zlewa i powstaje jeden zapach?

Rozjasni ktos to zjawisko? Bede wdzięczny za jakiekolwiek informacje lub domysły odnosnie poruszonego pytania.
Forumowicze, podzielcie się wiedzą...
Jeszcze chcesz się ze mną skontaktować napisz mi Prywatną Wiadomość lub zadzwoń/wyślij sms pod 690 067 950.

Na wolne chwile polecam:

http://poke-life.net/rejestracja.php?polec=456623
Awatar użytkownika
Drwal

ndz 20 lut, 2011

A spotkał ktoś w naturze taka kolnie? Jestem przekonany że królowe bardzo szybko by się znalazły i przeżyła by tylko jedna. I powtarzam niema dowodów na występowanie żołnierzy u Camponotus.
główny maruda
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

pn 21 lut, 2011

Wrzucam na prośbę autora.

Obrazek
arni

pn 21 lut, 2011

Wielkie dzieki.
To moja druga próba, jak widac użyłem 5 robotnic a nie 27 jak bylo tamtym razem. Przestrzeń jest mała, aby mrówki czesto odwiedzały obie matki. Potomstwo pochodzi od jednej z moich kolonii, zostało podrzucone gdyż chce wszystko władować w tą kolonie. Jakies porady?
Jeszcze chcesz się ze mną skontaktować napisz mi Prywatną Wiadomość lub zadzwoń/wyślij sms pod 690 067 950.

Na wolne chwile polecam:

Awatar użytkownika
Umbramen

pn 21 lut, 2011

Masz taki zam termometr jak ja :) poznaje sondę :)
żeby nadać temu postowi lekką wartość merytoryczną powiadam: jak są robo to musi być wybieg.
Ostatnio zmieniony pn 21 lut, 2011 przez Umbramen, łącznie zmieniany 1 raz.
arni

pn 21 lut, 2011

:) z lidla za 16 ziko ;) całkiem fajny, do mrówek jak znalazł, jak podgrzewam to strasznie mi pomaga :)

Na wolne chwile polecam:

arni

śr 23 lut, 2011

Jest sprawa, związana z tym tematem więc piszę tu. Mam akwarium 50 cm długość, 40 cm wysokość, 30 cm szerokość. Przerobie je na formi z ytonga na wzór socolovskiego. I tu moje pytanie i prośba do was o rade- czym je zasiedlić( mozna rozważyć ewentualne sąsiedztwo innego gat ). Ligniperda czy Manica? A jeśli campo to może jedna kolonie w formi a w probowlach ze 3 jako ładowarki-źródło dodatkowego potomstwa ( zamiast z natury brac ;) ). A może kombinować z oligoginia? Wtedy bym formi przystosował do dwóch królowych ale jak by coś niewypalilo i się pozarly to kit i formi nie bedzie już dobre. Jesli zaś Manica to pewno kolonia z kilkoma królowymi. Macie jakieś pomysły, rady, wiecie co by się nadało ?
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc ;)
ARNI

Na wolne chwile polecam:

slow

śr 16 mar, 2011

Czy królowa się wygrzewa? Znaczy, czy zmienia swoje położenie w gnieździe(chodzi, zwiedza, kontroluje)? Jeżeli nie, to sprawa się ułatwia :mrgreen:
ODPOWIEDZ