Messor Barbarus
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
Witam.. Mam taki problem otóż mrówka po przezimowaniu nie składa jaj. Chodzi o samotną królową. 5 listopada 2018 zacząłem ja zimować w temteraturze od 8 do 12 stopni. Skończyłem 15 grudnia 2018. Po hibernacji mrówka była w temperaturze 21 stopni przez kilka dni a później przeniosłem ją pod grzejnik (probówka owinięta folią aluminiową ). mrówka pod grzejnikiem znajduję się od 27 grudnia a temperatura jest od 24 do 26 stopni. Jak długo trzeba czekać na pojawienie sie pierwszych jajek ??
Cześć,
Pierwsze pytanie jakie mam to jak karmisz swoje mrówki? Jaka dieta ? Czym karmisz - u mnie większość królowych zaczynała składać jajeczka jak je dobrze podkarmiłem białkiem.
Tak, nie trzeba jeżeli zakłada kolonie w sposób klasztorny. Ja zawsze dokarmiam - podje to jej będzie lepszy startpablo996 pisze: ndz 06 sty, 2019 Z tego co wiem to nie trzeba karmić królowej jak nie bedzie pierwszych robotnic
Tak, u mnie też się zdarzyło czekać na królową prawie 3 miesiąceMałcin B) pisze: ndz 06 sty, 2019 Warto wiedzieć, że jakiś czas po zimowaniu jest to normalne, aby królowe nie składały jaj
Może ma za dużo stresu ? Jak często do niej zaglądasz? i czy gniazdo jest zasłonięte?
Może potrzebuje trochę spokoju i więcej czasu
.png)