flavusy i rubry

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Awatar użytkownika
__voodoo__

wt 03 lip, 2007

Czy mogą żyć w zgodzie ? Bo ostatnio znalazłem miejsce, gdzie chodziło dużo robotnic rubry i dużo robotnic flavusów. Chodziły dokładnie po tym samym terenie (w malutkim dołku przy krawężniku) i nie gryzły się, nie atakowały ani nic podobnego...Teraz już jednak ich tam nie widzę. Jaka mogła być przyczyna wspólnego życia na jednym kawałku ziemi, a jaka teraz, że znikły flavusy, a rubry zostały ???
Awatar użytkownika
Mr.Q
Kontakt:

wt 03 lip, 2007

Ja raz w ogródku znalazłem flavuski i Myrmica sp. ścianka w ściankę, a może nawet ramię w ramię :)
POZDRAWIAM! Mr.Q Chamaeleonid

http://picasaweb.google.pl/MrQ1987

http://www.mynight.pl/
Awatar użytkownika
Albert

wt 03 lip, 2007

Ja pod kamieniem znalazłem umbratusy i myrmice oddzielone jedynie 0,5-1cm ziemi... wszystkie miały sie dobrze :D
rzepa żepa ziepa ziepa
Awatar użytkownika
Jeremi
Kontakt:

wt 03 lip, 2007

Widać Myrmice sp. są bardziej skłonne do ucieczki niż ataku, a L. flavusy nie garną się, żeby atakować sąsiada.
Awatar użytkownika
geb88

śr 04 lip, 2007

chcę zrobić akwarium (podłoga 35x20 na oko = 19 l) dla 2 gat.. przedzielone ściankami w oddzielnych gniazdach.. może zrobić bez ścianki działowej? właśnie dla flavus i myrmicy..
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Awatar użytkownika
Jeremi
Kontakt:

czw 12 lip, 2007

Ścianka działowa zazwyczaj spełnia rolę oddzielenia dwóch gatunków do czasu, aż się rozwiną...Możesz jednak zacząć bez tej ściany i opisać wyniki.
Awatar użytkownika
geb88

pt 13 lip, 2007

dziękuję, ale nie spróbuję.. nie chcę stracić tych gatunków, na które długo czekałam.. Chyba, że ma ktoś do oddania? Ale i tak swoich nie wybiję 8) 8)
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
ODPOWIEDZ