Eshh 2gi raz pisze tego posta - system mi sie zwiesil i poprzedni poszedl sie .. na spacer
No ale - dostalem wlasnie ciekawa propozycje odnośnie pozbywania sie nadmiaru amoniaku w baniaku.
Ponizej zamieszczam fragmenty rozmowy:
"Dobrze by było posadzic hydroponicznie skrzydłokwiaty tak zeby tylko korzenie mialy w baniaku.
Zreszta jak madrze to rozplanyujesz to mozesz piekna hydroponike zrobic a o zielsku w baniaku zapomniec bo całą "robote" azotową zrobia rosliny emersyjne. Przeslij mi projekt i pomyslimy razem, hydroponiczne rozplanowanie moge wziac na siebie

Filtracje mozna oprzec tylko na tej jednej pompie ogrodowej - woda leci sobie na wodospad który nie wpada bezposrednio do baniaka tylko wlewa sie bezposrednio na podłoze np jakis keramzyt w którym rosnie sobie zielsko błotne dopiero przeleciawszy przez taka rynne czy tam "akwarium" z zielem wpada do baniaka wlasciwego. Mysle ze o amoniaku bedziesz mogl wtedy zapomniec a i mechanicnie tez sie z pewnoscia oczysci"
Pompa o której wspomniano wyżej to AquaJet PFN 650 ( 650l/h) która wyniosła by mi strumien wody na 90cm w zwyz .. splywająca woda tworzyła by wodospad - sprzyjajac parowaniu, utrzymaniu wilgoci i ogólnego mikroklimatu.
Do tego dołożyłbym flivala 405 z zeolitem.
Podejzewam iz taki system filtracji przyniosl by zamierzony efekt normujac poziom zwiazkow szkodliwch w wodzie:)
Co do "sumpa" - niestety nie mam na niego miejsca. Miedzy terrarium a parkietem będzie okolo 45cm wolnego - a to troche za malo w/g mnie
Pytanie do PIOTR'a - pisząc o smukłych dusicielach (1,2-1,5m) jakie konkretnie mialeś na myśli ? :>
Odbiegając nieco - pytanie do Agaty (i nie tylko)- Jak wielką drapieznośc wykazały by Agamy blotne w stosunku do mniejszych jaszczurek (np anolisy) i płazów (np Phylobates vittatus, Dendrobates tricolor). Jak Agamy zachowują sie w stosunku do żywych roślin ? :>
Odnośnie teoretyzowania

No niby tak - mozna zmienić obsade na 5min przed kupnem pierwszego gada - ale czy to ma sens?
Jakoś źle mi sie kojaza posty z forum w stylu "Mam terra takie i takie co w nim moge hodować ?" Osobiście wyznaje zasade: 1)Projekt obsady 2) Stworzenie optymalnych warunków 3) Zakup załogi, i jej zamierzam się trzymać
Pozdrawiam Jakub "JimmY" B.