Lasius umbratus - Pytanie dotyczące hodowli.

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Tan-Kian
Kontakt:

wt 17 lip, 2007

Witam wszystkich, po długiej nieobecności na forum postanowiłem zacząć ponownie... 8) I tu zaczynają sie schodki, znalazłem dziś królową z rodzaju Lasius umbratus, ale dowiedziałem się, że " Kolonie są zakładane drogą pasożytnictwa na mrówkach z gatunków : L. niger, L. alienus i pokrewnych. ". Może ktoś wytłumaczyć jak to zrobić? :wink: Pozdrowienia z Mazur! Tan-Kian! :D
Awatar użytkownika
Jeremi
Kontakt:

wt 17 lip, 2007

Musisz sprawić mrówkom taką symulację - czasowe pasożytnictwo. Jak to zrobić dowiesz się z <a href="http://formicopedia.org/mrowki">formicopedii</a>.
Awatar użytkownika
Tan-Kian
Kontakt:

wt 17 lip, 2007

Może jestem ślepy, ale niestety nic nie znalazłem...Może jakieś linki? Albo może niech się ktoś wypowie kto miał z tym do czynienia :?
Awatar użytkownika
Tan-Kian
Kontakt:

wt 17 lip, 2007

Dzięki Geremy, zrobiłem tak, zabrałem z mrowiska w kliszówkach jakieś 30 mrówek, 40 kokonów. Najpierw wrzuciłem do probówki kokony, w tym czasie mrówki się chłodziły. Następnie otworzyłem kliszówkę z robotnicami Lasius niger i ułożyłem ją na mini-arenie, po kilku minutach insekty rozlazły się po wybiegu, a teraz pojedyńczo wchodzą do probówki z królową, która opiekuje się kokonami... :D Dzięki za pomoc, to moja pierwsza kolonia mrówek, która wymagała aż takich zabiegów. :wink: Pozdrawiam i napewno napisze o dalszych przebiegach tej akcji:)
ODPOWIEDZ