RedX. Mój opis budowy eksperymentalnego formicarium z CD pewnie widziałeś już na 4micopedii. Spróbowałem zrobić bo słyszałem, że ktoś taki materiał już stosował. Moim zdaniem, dla Lasius niger, nie jest to dobre rozwiązanie, jeśli pudełko ma pełnić rolę areny. Jeśli z pudełka chcesz zrobić część gniazdową, to może ci się uda, ale nie jest łatwo dopasować korek, żeby nie było szczelin. O wiele lepsze będą dwa konkretne kawałki szyby w ramce z dołączoną areną.
Daruj sobie z taki podawaniem wody przez wacik. To nie jest dobre. Potrzebna jest jedynie szczelna komora gniazdowa, którą raz nawilżysz i co jakiś czas uzupełnisz wodę. Jeśli w pudełku po CD dasz korek to nawilżanie można zrobić przez mały otwór zrobiony bardzo cienką igłą (1mm średnicy to za dużo

). Umieścisz na takim otworze kroplę wody a zobaczysz, że kapilarnie zostanie wessana do środka. Przy lekko dociśniętym korku woda rozpłynie się "kapilarnie" pomiędzy ścianką a korkiem po dużej powierzchni. To wystarczy.
Początkującym polecam poidełko na arenie. Mokry wacik umieszczony w plastikowym kapslu to dobre rozwiązanie. Można wstawić, można zabrać i wymienić. Gnijącej waty w gnieździe nie wymienisz, no chyba że mrówki zrobią to same gdy się do niej przegryzą.
Jeśli robisz zdjęcia to nie stosuj jako tła dywanu, tapczanu i czegokolwiek innego co ma zróżnicowaną fakturę. Rób zdjęcia stosując jako podkład białą kartka lub inne tło o jednej barwie.