Formi w szklance

Jak karmić i zapewnić właściwe warunki mrówkom w formikarium.

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Billo

sob 13 paź, 2007

wiem że był taki temat ale b.dawno i chiałbym się dowiedzieć jak można by zrobić arene do tego bo jeśli szklanke zaleje gipsem potem wyjme gips i wydrąrze korytarze to gdzie zrobić arene w poprzednim temacie tego typu ktoś napsał zeby zalać równo z krawędziami szklanki posypać piaskiem i gotowe ale czy nielepiej jest zalać gips gdzieś o 1cm mniej i potem przykryć wszystko kawałkiem szkła.
jeśli by to tak zrobić to ja zrobić odpowiednie nawilzalnie
Awatar użytkownika
Orn

sob 13 paź, 2007

Serio? Tam była mowa o szklance?
Awatar użytkownika
Billo

sob 13 paź, 2007

nadal czekam ja zrobić miejsce na awilzanie
asak

sob 13 paź, 2007

Proponuję zalać gipsem połowę szklanki, a nawilżać mógłbyś przez zagipsowany kawałek jakiegoś wacika, czy czegoś o podobnych właściwościach wchłaniania wody...

Obrazek
Awatar użytkownika
Billo

sob 13 paź, 2007

też oczymś takim myśle ale zamurować załość i wacik zostawić dosłownie w środku szklanki zrobić malutką dziurkę na igłe w gipsie puki jeszcze dobrze niezaschnie gips i co jakiś czas uzupełniać wode
asak

sob 13 paź, 2007

Nie zapominaj, że mrówki potrzebują komór suchych i wilgotnych, a gdy będziesz miał wacik w środku szklanki będziesz miał problem z zapewnieniem mrówkom tego komfortu...
Awatar użytkownika
Billo

ndz 14 paź, 2007

nowłaśnie niewiem wykąbinować zeby było dobrze
chyba jutro pujde do sklepu po szklanki i będe próbował zrobić dziure w szkle wtedy wmątuje tam coś w stylu poidełka dla chomika tylko tak zeby ciągle ciekła woda .
asak

ndz 14 paź, 2007

W szkle nie zrobisz dziury... Musiałbyś mieć wiertło diamentowe, poza tym nie wywiercisz otworu w szklance.
Awatar użytkownika
SmoodeR

ndz 14 paź, 2007

Ustalmy fakty....
1. Gips bardzo dobrze chlonie wode
2. Wacik wczesniej czy pozniej zaplesnieje/zgnije i bedziesz mial problem z jego wymiana jezeli bedzie zagipsowany

Moja propozycja to zrobic male zaglebienie na powierzchni i co jakis czas podawac tam wode ;)
A zamiast przykrywac wszystko szklem zastanow sie czy nie lepiej bedzie umiescic ta szklanke na jakies podstawce do kwiatkow wypelnionej woda :> albo jeszcze lepiej na jakies wyspie, co zwiekszyłoby wymiary areny ;)
Awatar użytkownika
Billo

ndz 14 paź, 2007

dzisiaj zalałem dopoły szklanke gipsem połozyłem folie i zalałem górną cześć zrobiłem dziurke w górnej części gipsu[nad folią] i będę tam wlewał wode co jakiś czas wygląda to tak ze w środku jest dziurka ale zagipsowana i zrobiłem tylko dziurke na ciniutką igłe bedę co jakiś czas dolewał wody
ODPOWIEDZ