Kalendarz Rójek

Wszystko to co dotyczy zdobywania królowych podczas rójki

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

GoldPanner

ndz 23 kwie, 2006

Witam
pomyślałem o stworzeniu kalendarza w którym wpisało by się kolejno wszystkie rójki mrówek występujących w Polsce.

Można by jeszcze wpisywać aktualne rójki np.
Formica fusca--20.05.06. łódź zauważyłem w parku Sienkiewicza :lol:
PS.nie pchać się starczy dla wszystkich. :P :P :P

Co wy o tym myślicie , może już coś takiego jest?
PS.Myśle że wtedy nie powtarzałyby się posty typu ,kiedy rójka

mariusz_s
Kontakt:

ndz 23 kwie, 2006

Wiesz taki kalendarz miałby sens gdyby w każdym miejscu w Polsce dany gatunek roil się w tym samym dniu. Niestety kazdy rok jest inny a i kazda cześć naszgo kraju się nieznacznie różni klimatycznie. W zeszłym roku rójka L. Niger w Gdyni była wielo etapowa. W każdym miejscy mrówki roiły się innego dnia ba nawet różnica pomiędzy dzielnicami była rzędu tygodnia. Tak więc info, że dany gatunek roi się tu i teraz jest ciut spóźnione nie każdy przeczyta i zdąży w maksimum rójki co nawyżej nazajutrz może poszukać maruderów.
"Doświadczenie przychodzi z wiekiem, szkoda tylko, że czasami jest to wieko od trumny..."
GoldPanner

ndz 23 kwie, 2006

jestem w tym jeszcze zielony myślałem że to dobry pomysł.
to może wypisać kolejno orjętacyjne okresy wszyzdkich gatunków występujących w polsce.

Korekty dokonał PiotrG
PIOTR

ndz 23 kwie, 2006

Witam :)
Można zrobić coś na kształt tabeli - gdzieś już coś takiego widziałem - nie tyle dokładne daty liczone na cały kraj, ale główne okresy z podziałem na regiony - ktoś chętny do wykonania tego typu skryptu, zbierającego dane całorocznie z terenu całego kraju, z podziałem na województwa :?:
Oczywiście pozwolę sobie te informacje weryfikować, jednak główną pracą, byłoby stworzenie tabeli i skryptu dodawania informacji ;)
Pozdrawiam :)
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
GoldPanner

ndz 23 kwie, 2006

można to zrobić ,
zebrać dane z tego roku ułożyć i stwożyć ,tabele mapke coś ładnego coś się wymyśli. i umieścić na stronce
tylko jak zbierać dane czy tu w_tym poście czy naprzykład ogłosić o takim zbieraniu danych i wysyłanie ich na priv.
i jakie to miały być dane.

Gatunek
Data
Województwo
:?:

Korekty dokonał PiotrG
Awatar użytkownika
AdamM

wt 13 cze, 2006

Jeśli dalej nie ma skryptu mógłbym coś napisać. Tylko chciałbym dokładniejsze informacje jak to ma wyglądać.
Awatar użytkownika
Albert

wt 13 cze, 2006

Np:
Województwo
Gatunek Data

w. mazowieckie w.świętokrzyskie ...
L. niger 15.06-25.06 20.06-30.06 ...
...
...
Ps: Daty są prowizoryczne.
rzepa żepa ziepa ziepa
Dominik

wt 13 cze, 2006

Właśnie, w centrum Gdyni, z 30 minut temu złapałem gmachówkę. Niestety uskrzydlona i nawet nie próbuje odłamać skrzydełek :/. Dam jej szansę do jutra, a jak nie, to droga wolna ;).
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
Awatar użytkownika
AdamM

wt 13 cze, 2006

Piotr już mi na PW napisał jak to widzi, jak tylko zdam najbliższe egzaminy postaram się coś naskrobać.
deZOO

czw 29 cze, 2006

Witam:) we Wrocławiu własnie trwa obfita rójka F.rufibarbis :mrgreen:
nie starczyło mi już pojemniczków żeby zabrać wszystkie młode królowe które znalazłem :!:
ODPOWIEDZ