Taki mały i prosty pomysł na Formi ;] ( Wolne Myśli )

Jak karmić i zapewnić właściwe warunki mrówkom w formikarium.

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Awatar użytkownika
5elements

śr 21 lis, 2007

Witam po powrocie z UK pomyślalem nad prostym formicarium tylko czy się sprawdzi ?

Myślałem o Faunaboxie , wiadomo standardowy mini faunabox o rozmiarach 20cm długość i 10cm szerokość :)

Do tego z 2 opakowania tictac no i przyklejam wykończone gniazda do zewnętrznej strony fanaboxa w miejscu gniazda wierce dziure w fauna będzie służyło jako wejście do częsci gniazdowej czyli do pudełek po tiktakach.
Można by przykleić z 2 pudełka jako suche komory i te stale wilgotne.

Moim zdaniem powinno się sprawdzić , szybko , starannie i może wyglądać estetycznie :) , duże zaoszczędzenie miejsca w faunaboxie wiadomo że fauna niema idealnie pionowych ścianek dlatego też z pewnością niejednemu z was zdarzyło się że wszędobylskie mrówy pchały się za tiktaka albo pod niego :)
Tutaj sprawa prosta mrówki nie zwieją można je z łatwością obserwować bez potrzeby otwierania faunaboxów co zawsze powoduje jakiś stresik :)
Można się skupić na lepszym udekorowaniem areny itd...

Czekam na wasze pomysły w związku z takim pomysłem , dodam że to tylko moje wolne myśli hehe.

POZDRAWIAM
mrówki są wszędzie wystarczy spojrzeć pod nogi.
Awatar użytkownika
geb88

śr 21 lis, 2007

Fauna box ma w wieczku otwory.. przynajmniej ja takie widziałam ;]
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
bzyx1

śr 21 lis, 2007

No ale można odkryć pokrywę i zrobić zabezpieczenie-olej/talk/wazelina.
Awatar użytkownika
geb88

śr 21 lis, 2007

Olej spłynie(kąty), talk abo po jakimś czasie się obsypie, albo wytrzyma, a wazelina...hmmm.. jak na razie kiepskie zabezpieczenie. Ani cienka warstwa ani gruba nie powstrzymała zwykłych nigerek na szkle.
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Awatar użytkownika
5elements

śr 21 lis, 2007

Zabezpieczenie góry to już najmniejszy problem dla mnie :) chodzi o motyw z częścią gniazdową :)
mrówki są wszędzie wystarczy spojrzeć pod nogi.
Awatar użytkownika
geb88

śr 21 lis, 2007

tic taca zawsze można dociąć pod kątem ;) i bedzie szyszko cacy ;)
Newbie's Defender
ODPOWIEDZ