Owadziana Ciekawostka , Motyle i Myrmica

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Awatar użytkownika
5elements

sob 24 lis, 2007

Wiedzieliście o tym ?

Motyl Modraszek ( Taki motyl z niebieskimi skrzydełkami ) składa jaja na łodygach liści , po wykluciu młode larwy kilka tygodni żerują na roślinie po czym spadają na ziemię , tam odnajdują je robotnice Myrmicy Scarbinodis i co ciekawe nie atakują ale sprowadzają do gniazda w kierunku komór w których opiekują się larwami.
Larwa Modraszka emanuje takimi silnymi feromonami że robotnice opiekują się nimi bardziej niż swoimi siostrami.
Jest taki owad Gąsienicznik który składa jaja w larwach właśnie modraszka i co najciekawsze? Ma tak wyczulony instynkt że pośród setek mrowisk na łące odnajduje właśnie te w których znajdują się larwy motyli , wchodzą do środka , oczywiście robotnice Myrmicy od razu przechodzą do ataku ale owad dysponuje feromonami które omamiają robotnice myrmicy i zamiast atakować owada zostaje wzburzona wojna domowa , siostry zaczynają walkę między sobą a owad ma wolną drogę do larw modraszka.
Składa jaja w ich ciele i wychodzi jak gdyby nic , robotnice uspokajają się i wszystko wraca do ładu.
Po jakimś czasie przez larwy tworzone są kokony i przistaczają się w ładne motylki a tym którym się nie udało no to wiadomo - z kokonu wychodzi owad gąsienicznik i cały cykl zaczyna się od nowa :)

POZDRAWIAM

Ileż to tajemnic kryje przed nami świat owadów :)
mrówki są wszędzie wystarczy spojrzeć pod nogi.
bzyx1

sob 24 lis, 2007

Skąd to wyczytałeś/skopiowałeś?
Awatar użytkownika
ehx-ray

sob 24 lis, 2007

Rano był o tym film dokumentalny:).
pozdro
Awatar użytkownika
Miniu

sob 24 lis, 2007

Bodajże na TVP1(tez widziałem) :lol:
Awatar użytkownika
geb88

ndz 25 lis, 2007

pozatym jest o tym sporo na necie opisane ;) o ginących gatunkach między innymi..
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Awatar użytkownika
5elements

ndz 25 lis, 2007

Haha wiedziałem że grono miłośników napewno oglądało ten program a ja tym samym zbłaźniłem się na forum publicznym heheheheh
mrówki są wszędzie wystarczy spojrzeć pod nogi.
ogon__

ndz 25 lis, 2007

Ciekawe, czy ktoś byłby w stanie skombinować coś takiego w formikarium. Niestety modraszek to rzadki zwierz. Myrmica scabrinodis zresztą też nie jest łatwa do spotkania, ale zdaje się że inne gatunki tego rodzaju również potrafią zaadoptować gąsienice modraszka. Byłoby fajnie hodować motylki w mrowisku :| Żywicielem roślinnym tego gatunku jest krwiściąg lekarski (Sanguisorba officinalis) - gąsieniczki żerują na nich przez pewien czas zanim zaczną udawać mrówcze larwy, toteż właśnie w ich pobliżu pewnie można je spotkać. Może następnego lata podczas różnych wycieczek warto wypatrywać takiej roślinki.
patyczak1000

pn 26 lis, 2007

Sorry , że wcześniej nie zabrałem głosu , ale jestem chory i dopiero teraz dostałem się do komputera.
Mieszkam obok lotniska , którego 3/4 jest praktycznie łąką . Na tym lotnisku występują modraszki oraz Myrmice (Na 90% też Sanguisorba officinalis). Według dostępnego mi klucza na tym lotnisku spotkałem tylko 3 gatunki mrówek :
- Lasius niger
- Myrmica rubra
- Myrmica ruginodis
Gąsienic modraszka nigdy nie szukałem , ale jeśli widzę imago to pewnie i są larwy , więc poszukam ich w przyszłym roku. Gdzieś czytałem także , że 2-3 larwy modraszkapotrafią wyczyścić kolonie doszczętnie z larw i jaj.
pozdrawiam

[b]Moja oferta: zainteresowani na gg[/b]
Awatar użytkownika

pn 21 gru, 2009

"Polskie modraszki są bardziej skomplikowane niż angielskie. Z badań dr. Marcina Sielezniewa z Uniwersytetu w Białymstoku wynika, że gąsienice tych motyli zamieszkują gniazda aż sześciu różnych gatunków mrówek wścieklic."

Cały artykuł tutaj:

http://www.focus.pl/przyroda/zobacz/pub ... ydla/nc/1/
[size=150]ൡ ళ ఊ [/size] q ń = g n
ODPOWIEDZ