Witam.
Siedzialem sobie na wsi popijajac karmi (kierowca) i moim oczom ukazala sie spora mrowka. Hehehe standard co?
Ale do rzeczy.
Sledzilem ja i doszedlem do miejsca gdzie krecilo sie ich wiecej.
Miejsce znalezienia to wylany beton przy domu, a wiekszosc zaobserwowalem na podmorowce domku. Sam domek jest z drewna i podejrzewam ze tam jest ich gniazdo.
Zebralem 3 sztuki do identyfikacji.
Mam porownanie z C.lingiperda.
Na pewno jest to Camponotus.
Te mrowki w odroznieniu od lingiperdy sa cale czarne. Sa polimorficzne, bo jedna z zebranych mrówek to cos pomiedzy zolnierzem a robotnica.
Raczej nie jest to C.lingiperda. Wiec co jeszcze z Camponotusow wystepuje na terenie Polski?
Camponotus, tylko jaki?
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Witam 
Gmachówek jest u nas kilka, opisz dokładniej te mrówy. Istotny jest rozmiar (np. w mm i w porównaniu z ligniperdą), połysk/jego brak, owłosienie i sposób gniazdowania (mrówy wychodziły z ziemi, z drewna, spod kamienia itp.).
Najlepiej byłoby jakieś fotki zrobić
Gmachówek jest u nas kilka, opisz dokładniej te mrówy. Istotny jest rozmiar (np. w mm i w porównaniu z ligniperdą), połysk/jego brak, owłosienie i sposób gniazdowania (mrówy wychodziły z ziemi, z drewna, spod kamienia itp.).
Najlepiej byłoby jakieś fotki zrobić
Pozdrawiam :)
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
Mialem dosc malo czasu na obserwacje wiec tylko tyle podam info.
Chmmm miejsce gniazdowania:
znalazlem je w miejscu gdzie podmorowka drewnianego domu laczy sie z betonem przed domem. Wiec gniazdo maja albo w podmorowce (troche popekana) albo w drewnie z domu.
Podmorowka ma wysokosc okolo 50 cm.
Zaobserwowalem tak na oko z 30 robotnic furazerujacych w dosc bliskiej okolicy (do metra wokolo).
Mrowki chodzily zarowno po betonie (podlozu) jak i podmorowce.
Wielkosc najwiekszej z zlapanych to 7mm.
Cala jest czarna. Przy skierowaniu na nia swiatla widac polysk.
Ze zdjeciem jest problem. Ale w najblizszym czasie postaram sie zrobic.
Chmmm miejsce gniazdowania:
znalazlem je w miejscu gdzie podmorowka drewnianego domu laczy sie z betonem przed domem. Wiec gniazdo maja albo w podmorowce (troche popekana) albo w drewnie z domu.
Podmorowka ma wysokosc okolo 50 cm.
Zaobserwowalem tak na oko z 30 robotnic furazerujacych w dosc bliskiej okolicy (do metra wokolo).
Mrowki chodzily zarowno po betonie (podlozu) jak i podmorowce.
Wielkosc najwiekszej z zlapanych to 7mm.
Cala jest czarna. Przy skierowaniu na nia swiatla widac polysk.
Ze zdjeciem jest problem. Ale w najblizszym czasie postaram sie zrobic.
Miejsce gniazdowania troche nie pasuje do tego gatunku, ale moze C. fallax? 
C. aethiops został wymazany z listy polskich gatunków, natomiast C. piceus to tak rzadka mrówka, że znalezienie jej graniczy z cudem.
Słowem: myślę, że to C. fallax, ewentualnie C. vagus (też rzadki, ale nieco częstszy od C. piceus).
Słowem: myślę, że to C. fallax, ewentualnie C. vagus (też rzadki, ale nieco częstszy od C. piceus).
Witam 
C.aethiops jest dopuszczany jako możliwy w najnowszym wydaniu klucza do oznaczania (Czechowscy i Radchenko 2004) - sam spotkałem go na Słowacji a więc nie AŻ tak znowu daleko
To samo tyczy się C.piceus.
C.vagus to olbrzym, porównywalny z C.ligniperda (no... niewiele mniejszy) i na dodatek absolutnie nie dałoby się powiedzieć, że "błyszczy".
C.fallax jest dla mnie o tyle mało prawdopodobny, że jak dotychczas, nie spotkałem się osobiście z kolonią gnizdującą inaczej, niż w konarze drzewa (oczywiście, to wybitnie subiektywna opinia) a już grupowe furażerowanie, jest dla mnie nie do pomyślenia - mrówa ta jest bardzo ostrożna i nie zdażyło mi się zauważyć więcej niż 3-5robotnic naraz w okolicy nawet potężnych, rójkowych kolonii (chyba, że Daamook trafił akurat na przygotowania do roju, czego nie da się wykluczyć).
Możemy tak sobie gdybać do US a nadal nie wiemy, w jakim regionie kraju mrówy zostały zaobserwowane - przydałaby się jakaś podpowiedź
C.aethiops jest dopuszczany jako możliwy w najnowszym wydaniu klucza do oznaczania (Czechowscy i Radchenko 2004) - sam spotkałem go na Słowacji a więc nie AŻ tak znowu daleko
To samo tyczy się C.piceus.
C.vagus to olbrzym, porównywalny z C.ligniperda (no... niewiele mniejszy) i na dodatek absolutnie nie dałoby się powiedzieć, że "błyszczy".
C.fallax jest dla mnie o tyle mało prawdopodobny, że jak dotychczas, nie spotkałem się osobiście z kolonią gnizdującą inaczej, niż w konarze drzewa (oczywiście, to wybitnie subiektywna opinia) a już grupowe furażerowanie, jest dla mnie nie do pomyślenia - mrówa ta jest bardzo ostrożna i nie zdażyło mi się zauważyć więcej niż 3-5robotnic naraz w okolicy nawet potężnych, rójkowych kolonii (chyba, że Daamook trafił akurat na przygotowania do roju, czego nie da się wykluczyć).
Możemy tak sobie gdybać do US a nadal nie wiemy, w jakim regionie kraju mrówy zostały zaobserwowane - przydałaby się jakaś podpowiedź
Wreszcie mialem troche czasu na zrobienie zdjec.
Marne, ale nie chcialo mi sie wyciagac statywu.
W tle linijka. Chyba nie musze mowic ze 1 dzialka to 1 mm.
Fotki troszke wyostrzone i generalnie w duzym rozmiarze.
Sadze ze wybralem takie aby dalo sie rozpoznac.

Wiec co to takiego wlasciwie jest?
W tym tygodniu jade na wiec wiec zrwoce specjalna uwage na miejsce gdzie je wczesniej znalazlem.
Marne, ale nie chcialo mi sie wyciagac statywu.
W tle linijka. Chyba nie musze mowic ze 1 dzialka to 1 mm.
Fotki troszke wyostrzone i generalnie w duzym rozmiarze.
Sadze ze wybralem takie aby dalo sie rozpoznac.

Wiec co to takiego wlasciwie jest?
W tym tygodniu jade na wiec wiec zrwoce specjalna uwage na miejsce gdzie je wczesniej znalazlem.
Hmm... perspektywa, może mylić, jednak zakładam, że linijka znajduje się tuż przy mrówie a jedynie mała głębia ostrości, powoduje pewne zniekształcenia - jak dla mnie, mrówa ta, jest zbyt duża na C.fallax i skłaniałbym się właśnie ku C.aethiops (oba gatunki na pierwszy rzut oka, są baaaaaaardzo podobne, jednak fallax zdecydowanie mniejszy a ja tu widzę około 11mm mrówę - oczywiście, gdyby ją wyprostować).
.png)