Martwa królowa co dalej?

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Awatar użytkownika
zonkil
Kontakt:

sob 26 sty, 2008

Zauważyłem że moja królowa leży do góry nogami i się nie rusza co stanie się z moją kolonią?
A życie takie trudne....
Awatar użytkownika
Jeremi
Kontakt:

sob 26 sty, 2008

Standardowa historia to:
a) robotnice stopniowo będą wymierać ze starości
b) w naturze, jak też w domowej hodowli istnieje możliwość przyjęcia nowej królowej.
bzyx1

sob 26 sty, 2008

Jaka kolonia i ile robo?
Awatar użytkownika
zonkil
Kontakt:

sob 26 sty, 2008

Formica fusca
Królowa + 3 robotnice
A życie takie trudne....
patyczak1000

sob 26 sty, 2008

Wiem , że radiss z antmania.pl ma tanio fusce. Jeśli zdobędziesz królową , lub kolonie to możesz spróbować dorzucić te robotnice.
pozdrawiam

[b]Moja oferta: zainteresowani na gg[/b]
ogon__

sob 26 sty, 2008

W zasadzie osierocona kolonia F. fusca może zaakceptować każdą królową z rodzaju Formica, niekoniecznie własnego gatunku.
bzyx1

sob 26 sty, 2008

Jeśli królowa+3 robo to co mu w głowie mącicie? Toż to nie warto sobie głowy zawracać 3 robotnicami.
Reeno
Kontakt:

sob 26 sty, 2008

Bo ja wiem... ja mam 14 + krolowa i sie doczekac nie moge kiedy z tej poczwarki wyjdzie nastepna ;)... jakbym mial mozliwosc sobie dosypac ze 3 to chetnie bym dosypal ;)... wiec jak bedzie mial nowa kolonie to warto je zatrzymac ;)
bzyx1

sob 26 sty, 2008

W lato można iść do lasu i mieć hohoho...dużo, dużo więcej niż 3.
Artur Wrzos

śr 28 sty, 2009

Czy możliwe jest by wścieklice, M. rubra, po stracie królowej zaakceptowały obcą, a najlepiej kilka - z innego gniazda, czy młodą po rójce?
Mam silną kolonię, któa straciła jedynąkrólową, i byłoby szkoda się ich pozbyć...

Pozdrawiam
M. rubra - L. niger - T. caespitum
Awatar użytkownika
Orn

śr 28 sty, 2009

Dobre pytanie. Komuś się udało? Mi prawie. Część kolonii zaakceptowaal królową, ale reszta miała inne zdanie. To musi być chyba długotrwały okres chłodzenia, najlepiej w trakcie zimowania. Powinno być łatwiej, gdy kolonia osierocona dłuższy czas. Czekaj na rójkę.
Awatar użytkownika
geb88

śr 28 sty, 2009

Mi się nie udało... było blisko, ale jakoś po wyjęciu z lodówki również zmieniły zdanie... a stały 2 tyg. ;/ Ale w naturze ponoć u Myrmic jest tak, że do obecnej kolonii wchłaniają się nowe, tylko czy tak jest i po stracie królowej?
Próbuj, może akurat ci się uda ;)
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Artur Wrzos

śr 28 sty, 2009

Dzięki wielkie.

A udałoby się zahibernować częśc robotnic z nową, nowymi królowymi, poczekać a potem wpuścić do reszty kolonii?
Awatar użytkownika
Albert

śr 28 sty, 2009

Spróbuj zaadopotowac pare robotnic do krolowaej, niech pomieszkaja razem a potem doadoptowac wiecej robotnic i tak dalej. Ewentualnie po adopcji pierwszej partii polaczyc krolowa z reszta robo.
rzepa żepa ziepa ziepa
Artur Wrzos

śr 28 sty, 2009

Spróbuję. Dzięki i pozdrawiam
Awatar użytkownika
red20

śr 03 cze, 2009

no i mnie tez to spotkalo :( krolowa L.niger poprostu padla z niewyjasnionych przyczyn, choc ostatnio wyjalem jedna robo ale byla to chyba pierwsza ktora padla tez z niewyjasnionych przyczyn. kolonia byla ok20 robo. teraz zastanawiam sie co dalej z tym fantem zrobic bo przed jej ostatnim oddechem narobila duuzo potomstwa. ostatnie 5 poczwarek zdarzyly opuscic mlode mroweczki ale pozostaje troche larw i duuzo jajeczek.

mam dwie krolowe Lasiusa (chyba brunneus), jedna ma juz 5 poczwarek a druga zaczela czerwic, jest jeszcze krolowa kartonowki ktorej adoptowalem flavusy.

co robic :?: :?: :(
Awatar użytkownika
xXLukasXx
Kontakt:

śr 03 cze, 2009

Poczekaj, aż się zacznie roić niger, w przyszłym miesiącu już zacznie, złap jedną królową, i zaadoptuj do nich ;) Poprzez lodówkę nie powinno być problemów, tym bardziej, że kolonia będzie już miesiąc bez królowej, i jej feromonów :)
www.clonk.glt.pl
www.n00bskie-studio.xt.pl
www.gravitysim.glt.pl
serdecznie zapraszam :)

Moje mrówki:[i]Lasius niger, flavus, emarginatus[/i]
ODPOWIEDZ