lasius niger przestały jeść po przeprowadzce do formi

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Variv

ndz 03 lut, 2008

witam,
jakiś czas temu kupiłem formi (kompakt) z małą kolonia lasius niger (królowa i ok 16robotnic) od Curtusa, póki mrówki znajdowały się w próbówce wszystko było ok, niedługo od włożenia pokarmu widac było jak jedzą. Po przeniesieniu do formikarium (metoda szybka), mrówki przestały jeść, na początku wiekszość czasu spedzały w gnieździe wiec tłumaczyłem to mala ilościa robo, ostatnio od wyklucia kilku nowych robo poza gniazdem często znajduja się 3-4 robotnice patrulujące teren. Robotnice totalnie nie interesują się pokarmem (mieszanka zółtka i miodu (50/50), po włożeniu kawałka plastiku z pokarmem sprawdzaja co to jest i odchodza.

Czy to możliwe że mrówki pożywiają się kiedy formi jest nieoświetlone, np w nocy ? Nie zauważyłem żadnych ubytków w wyłożonym pokarmie.

zdjęcie gniazda:
http://www.republika.pl/variv/ants/nigerki.jpg
w gnieździe oprócz larw znajdują się również jaja, w razie gdyby kolonia głodowała zostały by chyba pożarte przez królową ?
Awatar użytkownika
Jeremi
Kontakt:

ndz 03 lut, 2008

Całkiem możliwe, że chodzą za dnia, kiedy ich nie obserwujesz. Poza tym widać, że mają pełne odwłoki.
Awatar użytkownika
Miniu

ndz 03 lut, 2008

Mrówki są najedzone narazie nie musisz sie nimi martwić podaj im żarełko za 3 dni :wink:
ODPOWIEDZ