Witajcie, jestem nowy i mam trzy pytania do Was :)

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Sroczy

ndz 10 lut, 2008

Jestem nowy i mam kilka pytań . Zanim kupię sobie swoje pierwsze mrówy :)
1. Jak je sie dokładnie karmi?? Tzn. Wiem że sie miesza żółtko z miodem i cukrem , ale gdzie sie je daje i takie tam..
2. Co byście polecali na początek?? Jaki gatunek.
3. No i co ile je trzeba karmić?

Pozdro
Awatar użytkownika
Maximus

ndz 10 lut, 2008

no wystarczył by formicopedia albo faq dla tych pytań :P Witam
Awatar użytkownika
RedX

ndz 10 lut, 2008

Przecież i tak to przeniosą więc... siemka!
[img]http://aycu35.webshots.com/image/48394/2002100794070209548_rs.jpg[/img]
Reeno
Kontakt:

ndz 10 lut, 2008

bzyx1: przeczytaj sobie najpierw definicje spamu ;) Pytanie odnosnie mrówek, na forum jakby nie patrzec odpowiednio tematycznym raczej spamem nie jest...
Sroczy pisze:Jestem nowy i mam kilka pytań . Zanim kupie sobie swoje pierwsze mrówy :)
1. Jak je sie dokladnie karmy?? Tzn. Wiem że sie miesz żółtko z miodem i cukrem , ale gdzie sie je daje i takie tam..
2. Co byście polecali na poczatek?? Jaki gatunek.
3. No i co ile je trzeba karmić?
AD1: na arenie trzeba umieścić jakieś "korytko" dla mrówek na które podajesz pokarm, np. kawałek szkła, czy plastiku, który będzie Ci łatwo w każdej chwili wyciągnąc i przemyć. Ja korzystam z dość sporej łupinki od pistacji - wygląda naturalnie.

AD2: jakby nie patrzeć, chyba wszyscy polecą Lasius niger

AD3: zależy od ilości mrówek, ale nie jest do piesek, o dokarmianiu którego trzeba pamiętać pare razy dziennie... raz na pare dni/tydzien starczy jak na poczatek.

AD 1,2,3: Mimo wszystko przeczytaj najpierw formicopedie, formicarium, antmanie, wszystkie Faq i artykuly na nich, wtedy zdecydujesz czy na pewno chcesz te mrówki. Trzeba bowiem jeszcze dbać o wilgotność gniazda, temperature w formi itd. Ogólnie z mrówami nie ma większego problemu i nie trzeba się nimi zajmować codziennie, ale trzeba wiedzieć co i jak chociaż raz na tydzien ;)

pozdrawiam
Sroczy

ndz 10 lut, 2008

Dzieki reeno :P
I bzyx1 wcale nie spamuje tylko chialem sie dowiedziec co i jak poszytalem troszke na tych stronach i jest ok.

Dzieki za odpowiedzi
Pozdro
Awatar użytkownika
Zordon

ndz 10 lut, 2008

AD2: Ja polecam czerwone mrówki czyli myrmice. Łatwo złapać sobie gotową kolonię i łatwo ją karmić - nie są małe i nie topią się w kroplach mieszanki itp.. Karmić można codziennie ale można też i co drugi dzień.
Formice: fusca i cinerea są też fajne na początek. W miarę duże mrówki, ładne kokony, jest co obserwować i już przy dziesięciu mrówkach jest ciekawie.

Bzyk - to co napisałeś to spam. Dla mnie post jest okazją do dyskusji co na początek. Z chęcią dowiedziałbym się co inni polecają na początek. Moim zdaniem po hodowaniu większej liczby gatunków odpowiedzi mogą być inne niż po przeczytaniu książek i opisów.
Sroczy

ndz 10 lut, 2008

A co powiecie o hutnicach pospolitych??
Awatar użytkownika
geb88

ndz 10 lut, 2008

Że to są właśnie napomniane wcześniej Lasius niger :P ?
Łatwe w hodowli, nadają się dla bardzo początkujących, bo są wytrzymałe. No oczywiście jak im się wody czy jedzenia przez dłuższy czas nie poda, to zdechną.. Wszyscy je z reguły na początek polecają- na zaznajomienie się z tematem ;)
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Awatar użytkownika
Miniu

ndz 10 lut, 2008

A ja zaproponuje tabele hodowlaną na <a href="http://formicopedia.org/mrowki">formicopedii</a> bardzo mi kiedyś pomogła
Sroczy

ndz 10 lut, 2008

:oops: aa dzieki..
Jak widzicie jestem zielony w temacie mam nadzieje ze szybko to sie zmieni xD
bzyx1

ndz 10 lut, 2008

Zordon pisze:Ja polecam czerwone mrówki czyli myrmice. Łatwo złapać sobie gotową kolonię
Czy namawiasz do łapania królowych-i poświęcania nieraz kilku tysięcy robotnic-podczas przeprowadzki?

Reno, nie zgodzę się z tobą! Wiem-spam oznacza niechcianą wiadomość, najczęściej wysyłaną na maila. W Polsce jednak weszło to w slang i potocznie mówi się tak o wiadomościach nic nie wnoszących, sprzecznych z regulaminem i niechcianych. I ja jakoś nie mam zamiaru rozrózniać trollingu, spamu i innych tego typu świństw. Jeśli pisze* "spam" to każdy wie o co chodzi, a właśnie to mam w zamiarze :)

Sroczy, twoje pytania są banalne. To tak jakbym na forum hodowców gołębi wyskoczył z pytaniem "W czym mają mieszkać gołębie?"
"Kto pyta nie błądzi", jednak "kto czyta, nie pyta"

Pozdrawiam
bzyx1

*Jest napisane?
Awatar użytkownika
ehx-ray

ndz 10 lut, 2008

Niby czemu poświęcić pare tysięcy robotnic? Jak nie wiesz o co biega to się nie wypowiadaj.
Jak jest mała kolonia to się bierze w całości, jak duża to część ale tylko wtedy gdy są co najmniej dwie królowe (jedna zostaje).
pozdro
Awatar użytkownika
RedX

ndz 10 lut, 2008

Ej no panowie, po co od razu się kłócić! może bzyx poprostu inaczej zinterpretował tego posta niż inni. Sroczy pyta się o to jaki gatunek jest dobry na początek i mimo iż większość forumowiczów (o ile nie wszyscy) zna odpowiedź to należałoby kulturalnie odpowiedzieć tak jak to zrobił Zordon.
[img]http://aycu35.webshots.com/image/48394/2002100794070209548_rs.jpg[/img]
Sroczy

ndz 10 lut, 2008

Właśnie :)
I jescze jedno ja nie "spamuje" tylko sie pytam
daliscie kilka linków poczytalem troche i już wiem wszytko co chcialem ,
a czy forum nie jest po to żeby zadawać pytani i na nie odpowiadać??

W tym miejscu posty na temat spamu przeniesione zostały do innego miejsca. Dyskusję na temat, które mrówki są najlepsze na początek można kontynuować. Na pewno nie wszyscy polecają jedynie Lasius niger czyli hurtnicę pospolitą. Ciekawe jaką mrówkę uważacie za najłatwiejszą w hodowli gdy, początkujący nie zaczyna od samej królowej ale od gotowej kolonii. (gn)
Reeno
Kontakt:

wt 12 lut, 2008

Ja zacząłem od L. niger 15 robo + krolowa. Jak dotad nie bylo zadnych wiekszych problemow, ale nie mam jeszcze z czym porównać ;)
ODPOWIEDZ