Jestem bardzo swiezy w tych sprawach ale juz sie nieco naczytałem na temat wilgnotnści, ciepłoty i zycia mrówek. Samo zainteresowanie mrówkami przyszło nie wiadomo skad. Ale nie o tym tu mówa.
Wiec. Chciałbym sie dowiedziec czy formacarium przedstawione na zdjęciu jest dobrego pomysłu? Czy coś warto w nim zmienić? Mam najwieksze obawy w nawadnianiu. Wymyśliłem sposób taki jak widac na zdjęciu. Mysle ze poziomy wody by się wyrównywały i byłoby w ten sposób łatwo nawadniać ten własnie odcinek formi. Ogrzewanie umieściłem u góry by mrówki mogły sobie wybrać gdzie im będzie wygodniej i przytulniej ;p Są miejsca suche, sucho-cieplejsze, wilgotne i wilgotno-cieplejsze. Mysle ze stworze w miare dobre formi pod względem zachowania tego co moze występować w przyrodzie. (No oprócz światła;p)
Tak czy inaczej bardzo prosze o słowa krytyki i w razie poprawienia mnie gdyby coś było źle. lub by mogło być lepsze. Nadal zastanawiam sie gdzie umieścic arene ale chyba dam ją do góry by nie zasłaniała mi dołu formi. PRzy czym mrówki przeważnie mają gniazda schodzące w dół wiec będzie okey. Czy może jednak zostawić jak jest, dlatego, że jest idealnie? ;p (słodzenie ;p) Tak czy inaczej bardzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam owyp87
tutaj link do mojego pomysłu niecałkiem oryginalnego formi:

aha i czy ktoś ma jakiś ciekawy pomysł na zrobienie "przewiewnych ścian" ? tzn nie chce tam upchac samego silikonu tylko zastąpić go siatką czy cymś w ten deseń :]
.png)