Kasty L.Niger

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

eryk

ndz 18 maja, 2008

Witam!
Tak (moderator prosi: opisz dokładnie nie tylko w temacie ale i w treści!). Czy Lasius niger mają wyszczególnione kasty tj. żołnierze czy robotnice , a czy może jednak nie? Obserwowałem je trochę i nie bardzo widziałem jakieś różnice wiec pytam.
Czekam na odpowiedz.
Pozdrawiam Eryk
Awatar użytkownika
Orn

ndz 18 maja, 2008

Robotnice danego mrowiska tego gatunku są tej samwj wielkości. Brak żołnierzy niestety.
eryk

ndz 18 maja, 2008

trochę szkoda że nie mają "wojska" , ale jak widziałem walkę ich koloni z Camponotus Ligniperda to dzielnie walczyły.
Pozdrawiam!
Lasius Niger
Lasius Flavus
Awatar użytkownika
Orn

ndz 18 maja, 2008

o, opisz może jak to wyglądało :).
Mam arenę z tymi gatunkami, jak dotąd robotnice minor Campo zmieniają kierunek jak napotkają nigerka, jednak zaobserwowałem 3 trupy L.niger w gnieździe Campo. Może zwiadowcy weszli do środka.
eryk

ndz 18 maja, 2008

Gniazda były nie daleko jakieś 30 cm od siebie. Lasiuski biegały po szlaku zapachowym i jakiś zabłąkany Camponotus dostał sie na nie. Wtedy rzuciły sie na niego i ten nie miał szans. Po chwili kilka nigerków znalazło w końcu gniazdo ale jak weszły tak nie wyszły z wiadomych przyczyn. Nie wydziałem większej chęci do walki u Lasiusów może dlatego że Campo było bardzo mało. Od tamtej walki nie widziałem już więcej Campo a wiec wygląda na to że lasiusy musiały je zneutralizować:D

Zauważyłem że Campo bardzo daleko zwiadowców wypuszcza. W porównaniu z np. L.Niger która wypuszcza dużo ale blisko Campo wysyła mało ale daleko.

Pozdrawiam Eryk!
Lasius Niger
Lasius Flavus
ODPOWIEDZ