dopiero zaczynam interesowac sie mroweczkami
Pomoc z korkiem :)
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
Proponuję poczytać. To nie boli, a wiedzy przybędzie;P
Są zwolennicy prania korka: moczysz, płuczesz, suszysz i tak w kółko wiele razy. Nie robiąc tego też można zbudować formikarium i raczej nie będzie kłopotów.
Czytałem, że kiedyś na pleśń w formikarium stosowano kwas salicylowy. Czy nawilżyć trzeba tym korek to już nie wiem.
Czytałem, że kiedyś na pleśń w formikarium stosowano kwas salicylowy. Czy nawilżyć trzeba tym korek to już nie wiem.
Jak znajde topic z opisem to napewno przeczytam .Jeremi pisze:Proponuję poczytać. To nie boli, a wiedzy przybędzie;P
wiec ten korek sie zamacza w jakim celu ? moze ktos napisze zanim znajde topicZordon pisze:Są zwolennicy prania korka: moczysz, płuczesz, suszysz i tak w kółko wiele razy. Nie robiąc tego też można zbudować formikarium i raczej nie będzie kłopotów.
narazie tyle wiem zeby walczyc z plesnia ?
No dobra, myślałem że to rzecz absolutnie oczywista - korek namacza się po to, żeby był wilgotny. Przecież mrówki muszą mieć wilgoć w gnieździe. Korek ma taką właściwość, że gdy jest całkiem suchy, długo trwa, zanim namoknie (czasem około doby), więc lepiej to zrobić przed wprowadzeniem mrówek. Kiedy już raz nasiąknie, długo utrzymuje wilgotność, a gdy zacznie wysychać, łatwo go nawilżyć ponownie.
thx och jak bardzo bardzo dziękuję Ci ale o tym ze mrowki musza miec wilgoc to ja wiedzialem , ale cos czytalem ze cos z plesnia jest zwiazane , ale jezeli ja zle gadam to sry i dzieki za pomocogon__ pisze:No dobra, myślałem że to rzecz absolutnie oczywista - korek namacza się po to, żeby był wilgotny. Przecież mrówki muszą mieć wilgoć w gnieździe. Korek ma taką właściwość, że gdy jest całkiem suchy, długo trwa, zanim namoknie (czasem około doby), więc lepiej to zrobić przed wprowadzeniem mrówek. Kiedy już raz nasiąknie, długo utrzymuje wilgotność, a gdy zacznie wysychać, łatwo go nawilżyć ponownie.
.png)