Moze ma ktos jakis lepszy pomysl na odszukanie krolowej ?
Polowanie na Krolowa :)
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
A wiec tak
mam zamiar zaczac hodowac mrowki , ale zeby miec swoja kolonie potrzebna jest krolowa
i tu jest problem bo jakos szukanie jej nie idzie mi , od paru dni intensywnie poszukuje ale nic to nie daje i jeszcze ta pogoda w krakowie utrudnia
, dzis bylem w 20 + mrowisk i nic , slyszalem ze w koloni myrmic krolowa znajduje sie dosc plytko wiec dzis na myrmice zwracalem duza uwage ale tez nic
. 99 % sposobem jest poczekac na rojke ale do tego nie mam jakos cierpliwosci , chyba ze bedzie taka konecznosc i szczescie bedzie mnie omijalo to bede zmuszony poczekac 
Królowych nie musisz koniecznie szukać obok mrowisk. Wszystko zależy od gatunku. Jeśli szukasz królowej gatunku która zabija przestawicielkę własnego lub pokrewnego gatunku to musisz szukać w tych konkretnych miejscach. Jeśli szukasz królowej, która zakłada kolonię klasztornie to szukasz ją w miejscach, gdzie możliwa jest egzystenca kolonii. Ostatnią metodą jest szukanie jej na trasach wędrówek tych królowych(na takim tle gdzie będzie łatwo widoczna). Jakieś piaszczyste drogi czy po prostu chodniki w przypadku Lasius niger. Zawsze możesz podłożyć probówkę-"pierwszy krok" obok gniazda Myrmica sp. i spróbować szczęscia...
Wiesz, w hodowli mrówek cierpliwość jest rzeczą najważniejszą. Bez tego po prostu nie da rady. One właściwie zupełnie niczego nie wymagają poza dużą dawką cierpliwości. Doradzałbym tę cnotę poćwiczyćDino pisze: 99 % sposobem jest poczekac na rojke ale do tego nie mam jakos cierpliwosci
Samotnych królowych Myrmica spotkałem w tym roku już chyba kilkanaście przypadkiem na chodnikach. Wystarczy uważnie patrzeć
pocwicze pocwicze tylko zdobede krolowaogon__ pisze:Wiesz, w hodowli mrówek cierpliwość jest rzeczą najważniejszą. Bez tego po prostu nie da rady. One właściwie zupełnie niczego nie wymagają poza dużą dawką cierpliwości. Doradzałbym tę cnotę poćwiczyćDino pisze: 99 % sposobem jest poczekac na rojke ale do tego nie mam jakos cierpliwosci
Samotnych królowych Myrmica spotkałem w tym roku już chyba kilkanaście przypadkiem na chodnikach. Wystarczy uważnie patrzećOczywiście w deszczowe dni raczej nie ma na to szans.
w deszczowe dni mowisz nie ma szans ? to lipa bo do poniedzialku w krakowie pogoda bedzie lipna
Ostatnio zmieniony czw 22 maja, 2008 przez Dino, łącznie zmieniany 1 raz.
thx och jak bardzo bardzo dziękuję Ci napewno bede sie rozgladalzielczi pisze:Ja proponuje poczekac na cieple dni i wybrac sie do lasu,sciezka wydeptana albo jakas droga asfaltowa ja tak znalazlem w tym roku 4 f.rufa
A jezeli brac Ci cierpliwosci to moze sprobuj cos kupic od jakiegos hodowcy
ogon__ pisze:Skoro jesteś z Krakowa to mam właśnie do odstąpienia gratis dwie nadmiarowe królowe Myrmica - małą z larwami lub dużą z jajkami. Jak będziesz zainteresowany to daj znać prywatną wiadomością lub na GG.
O_o na tym swiecie sa jeszcze tacy ludzie ?
napewno dam znac na gg
Nie zabije, bo kara śmierci w Polsce jest zabroniona. 
mfm.. tak się zastanawiałam z kolegą wczoraj, że chyba jest jakaś u nas kara śmierci za przeoczenie plagiatów, bo co chwilę czarne flagi na Gagarina wiszą (rektorat)
Alee koniec pieśni
nie zabiję, bo mnie wsadzą do fiensienia 
Polska nie Polska, ale hodowcy w porządku i często się zdarza, że ktoś odstępuje mrófki.. albo sprzedaje :P
Mrófcze królowe już wyłażą. Złapiesz pierwszą, a reszta sama się posypie
Polska nie Polska, ale hodowcy w porządku i często się zdarza, że ktoś odstępuje mrófki.. albo sprzedaje :P
Mrófcze królowe już wyłażą. Złapiesz pierwszą, a reszta sama się posypie
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
.png)