mszyce

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Awatar użytkownika
sebokozik
Kontakt:

śr 02 lis, 2005

Witam :)
Posiadam małą kolonię L. niger; kilka dni temu na wybieg położyłem gałązkę powojnika ze sporą ilością mszyc. Oczywiście miałem nadzieje, że mrówki zaintersują się maszycami, a w szczególności spadzią. Początkowo robotnice wykazywały mniejsze lub większe zainteresowanie (w tym przenoszenie mszyc na dolożoną przeze mnie świeża gałązke), lecz szybko im sie to znudzilo. Czy istnieje mozliwość stałej "współpracy" pomiędzy mrówkami a mszycami i jakich zabiegów to wymaga?

Z góry dzięki za pomoc;) Pozdrawiam
DAAMOOK

śr 02 lis, 2005

Mozliwe ze dales nie ten gatunek mszycy.
Moze dany gatunek nie wytwarza spadzi i dlatego mrowki przestaly sie nim interesowac.
deZOO

śr 02 lis, 2005

Witaj sebokozik :wink:
widzę ze wstąpiłeś w szeregi forumowiczów:) bardzo dobrze:P
Z mszycami to jest faktycznie tak ze nie każdy gatunek jest odpowiedni dla mrówek. Myśle jednak ze akurat twoje mszyce są dobre tyle że już mamy listopad i pewnie produkcja spadzi jest o wiele mniejsza. Przyjade do ciebie i obczaimy co jest grane. Swoją drogą teraz bawie sie z mszycami tyle że korzeniowymi, bo pozyskałem ładną kolonie mszyc z kilkoma robolami flavusików
Awatar użytkownika
sebokozik
Kontakt:

śr 02 lis, 2005

W takim razie istnieje jakaś możliwość zorientowania się czy moje mszyce są ok dla moich mrówek? Nie chciałbym z mszyc po prostu rezygnować bo zabawa wydaje się przednia :lol:
Z inne beczki: to czy macie jakiś pomysł by mszyce nie spierniczały mi z formikarium? Bo póki co topią się dość często w fosie;) Możliwe, że mają po prostu ochotę popływać :lol: , ale to wątpliwe... :D Pozdrawiam wszystkich
Messor barbarus, Formica fusca, Formica cunicularia, Formica rufibarbis, Lasius niger, Lasius neglectus, Lasius flavus, Manica rubida.
Awatar użytkownika
Yelonek2

śr 25 cze, 2008

Czy mszyce da się hodować dokładając świeże gałązki/liście co jakiś czas? Na wakacje mógłbym coś takiego wykombinować.
ogon__

śr 25 cze, 2008

Nie musiałeś odświeżać aż tak antycznego tematu, z czystym sumieniem mógłbyś dać nowy :)

Mszyce muszą mieć żywą roślinę, żeby działać. Do ssania wykorzystują ciśnienie wytwarzane przez samą roślinę. Z martwej części nie są w stanie wsysać soków, a tym samym wytwarzać spadzi, tak więc dla mrówek są użyteczne jedynie jako mięsko.
ODPOWIEDZ