[formica fusca] Zachowanie F. fusca

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

urbanp
Kontakt:

sob 26 lip, 2008

Mam mały problem z Formica fusca, tzn. zastanawia mnie to co dzieje się w mojej kolonii, którą mam od ponad miesiąca. W ciagu 2 dni padły 4 robotnice, ale to akurat mnie mniej martwi. Bardziej martwi mnie fakt, że robotnice otworzyły już 4-5 kokonów i wyciagneły martwe mrówki. Co może byc przyczyną? Zreszta momentami mam wrażenie jakby się nimi posilały, a pokarmu im nie brakuje, bo dostają miksturę, gotowane żółtko i różne owady (koniki polne, muchy, pinki).
Ostatnio zmieniony czw 27 lis, 2008 przez urbanp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Miniu

sob 26 lip, 2008

Sprawdź czy formikarium/probówka nie stoi na słońcu może to być też wina wody, albo mrówki uważają że potrzebują białka...
Bardziej martwi mnie to że 2 robo padły Ci juz w 1 miesiącu :?
urbanp
Kontakt:

sob 26 lip, 2008

Formicarium nie jest narażone na nasłonecznienie, a wodę stosuję przegotowaną, a następnie odstaną, czyli taką sama jak dla drugiej kolonii i reszty królowych.
miniu993 pisze:Bardziej martwi mnie to że 2 robo padły Ci juz w 1 miesiącu
W sumie to padło 6 robotnic przez ten miesiąc, ale ostatnie 4 wciągu 2 ostatnich dni.

Ale jest już dobry zwiastun, zauważyłem jedną nową mrówkę uwolnioną z kokonu. :P
t0wnedt

sob 26 lip, 2008

często kokony są otwierane wcześniej, wtedy jeszcze nawet się nie poruszają, wyglądają jak takie zwinięte mumie
urbanp
Kontakt:

sob 26 lip, 2008

t0wnedt pisze:wtedy jeszcze nawet się nie poruszają, wyglądają jak takie zwinięte mumie
Dokładnie tak wygladały te które były wczesniej otwarte. Z ostatniego jest robotnica już.
Camponotus ligniperdus
Lasius niger
Tetramorium caespitum
zielczi

ndz 27 lip, 2008

Ja mialem podobna historie u f.rufa kiedy to wychowywaly tylko jedna larwe (I pokolenie) i byla ogromna ,prawie jak krolowa i zastanawialem sie co moze z tego byc. A okazalo sie ze to zwykla robotnica tyle ze za duza jak na I pokolenie i wyciagnieta zostala partwa i wyrzucona na koniec probowki.
urbanp
Kontakt:

ndz 27 lip, 2008

urbanp pisze:Ale jest już dobry zwiastun, zauważyłem jedną nową mrówkę uwolnioną z kokonu.
Jest i druga nowa robotnica, ale i jeden kokon trafił się pechowy.
Camponotus ligniperdus
Lasius niger
Tetramorium caespitum
urbanp
Kontakt:

śr 30 lip, 2008

Sytuacja się zmieniła, jest już coraz więcej robotnic, choc nie z każdego kokonu jest nowa mrówka. Stan kolonii znacznie się poprawił i z 13 zrobiło sie 21 robotnic, a jeszcze jest kilkanaście kokonów.
Camponotus ligniperdus
Lasius niger
Tetramorium caespitum
ogon__

czw 31 lip, 2008

Może kokony miały pecha kiedyś zamoknąć i poczwarki się utopiły? W każdym razie wygląda na to, że będzie już wszystko dobrze.
urbanp
Kontakt:

czw 31 lip, 2008

Może kokony miały pecha kiedyś zamoknąć i poczwarki się utopiły?
Raczej nie. Robotnice dbały o kokony i trzymały je w suchej części gniazda. Nadal co jakiś czas wyciągają martwą mrówkę z kokonu, ale mimo wszystko kolonia się powiększa. Jak kupiłem było 19, 6 padło, ale jest 8 nowych i jeszcze 14 kokonów :D
Camponotus ligniperdus
Lasius niger
Tetramorium caespitum
urbanp
Kontakt:

śr 20 sie, 2008

Teraz mam inny problem z tą kolonią. W ciągu miesiąca z kokonów wykluło się ponad 20 robotnic, ale nadal śmiertelność jest spora (kolonia liczy 24 robotnice). Choć wydaje mi się, że na razie padają tylko te robotnice, które dostałęm z kolonią, Są dużo wieksze od nowych, więc na pewno były adoptowane.

Jednak martwi mnie fakt, że królowa nie składa kolejnych jajek. Po odchowaniu pierwszych robotnic nastąpiła stagnacja. Poza tym mam wrażenie, że kolonia mało interesuje się jedzeniem. Podaje im co moge, mianowicie: miksturę (żółtko, miód, ciutke wody), gotowane żółtko, koniki polne, pinki, pokrojone larwy drewnojada, muchy, ćmy. Jesli coś ruszają to najchętniej miksturę i trochę gotowanego żółtka i muchy. Resztą nie widzę, żeby były zainteresowane.

Czy u was ten gatunek też jest taki wybredny? Może polecie jakąś inną dietę?
Camponotus ligniperdus
Lasius niger
Tetramorium caespitum
urbanp
Kontakt:

sob 23 sie, 2008

Nadal jest duża śmiertelność, w ciągu 2 dni padło 6 robotnic. I padają również nowe robotnice.
Camponotus ligniperdus
Lasius niger
Tetramorium caespitum
Awatar użytkownika
Orn

ndz 24 sie, 2008

Przeprowadź całą kolonie do probówki kroku pierwszego (lub kilku razem połączonych) i obserwuj śmiertelność. Brak nowych jajek to może być też przygotowanie do zimy, ale śmiertelność świadczy o szkodliwym czynniku. Co to za formi? Korek? Masz kontakt ze sprzedawcą? Jest wiele błędów do popełnienia przy budowie formi.
urbanp
Kontakt:

sob 06 wrz, 2008

Co to za formi? Korek? Masz kontakt ze sprzedawcą? Jest wiele błędów do popełnienia przy budowie formi.
Kompakt z korkiem od Curtusa.

Jednak śmiertelność nie ustała i zostało mi 8 robotnic. Zauważyłem jakichś intruzów w gnieździe, podejrzewam, że to były skoczonogi, ale i tak przeniosłem kolonie do probówki.
Camponotus ligniperdus
Lasius niger
Tetramorium caespitum
Awatar użytkownika
killy9999
Kontakt:

sob 06 wrz, 2008

Tak sobie właśnie pomyślałem, że może to wina roztoczy? Czytałem, że w warunkach domowych zdarza im się wykończyć kolonię.
[url=http://rozplatajactecze.blogspot.com/]http://rozplatajactecze.blogspot.com/[/url] - Mój blog. Kilka słów o nauce
[url=http://www.last.fm/user/killy9999/?chartstyle=audioscrobbler][img]http://imagegen.last.fm/audioscrobbler/artists/killy9999.gif[/img][/url]
ODPOWIEDZ