pytanie odnośnie Camponotus spp.

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Awatar użytkownika
PREM

pn 28 lip, 2008

Witam, mam takie pytanie. jakie warunki zapewnić mrówkom rodzaju Camponotus??
Nie mam szczególnie bogatego doświadczenia z hodowlą i domyślam się że powinienem zaczynać od czegoś łatwiejszego w hodowli, ale Camponotusy po prostu mknie urzekły. Dotychczas prowadziłem wyłącznie ich obserwacje terenowe, doszedłem do wniosku że warto by było spróbować....
Przy okazji porad o które bardzo proszę, chętnie przyjmę jakieś rozsądne oferty handlowe, tzn oferty sprzedaży. Zastrzegając jednakże, że dopiero po urządzeniu formikarium byłbym tymi ofertami zainteresowany (około tygodnia chyba wystarczy na zebranie materiałów...??.)
Czy zasadnym jest umieszczanie kawałka pniaka w formikarium by zapewnić im z jednej strony optymalne warunki a z z drugiej strony zachować jako taką zdolność ich obserwacji??
pozdrawiam i z góry dziękuję.
ogon__

pn 28 lip, 2008

W zasadzie gmachówki nie są wcale trudne w obsłudze, ich wadą jest długi czas rozwoju, co może zniecierpliwić początkujących hodowców. Po prostu do nich trzeba więcej cierpliwości, ale nie wymagają warunków jakichś bardziej specyficznych niż typowe Lasius czy Formica. Pieniek raczej nie byłby dobrym rozwiązaniem, mało co byś zobaczył, a w sztucznych warunkach jest ryzyko, że rozwinie się pleśń. Lepiej zrobić typowe gniazdo korkowe, gips lub beton komórkowy też się nada, tyle że w korku mrówki same mogą sobie wygodnie drążyć korytarze.
Awatar użytkownika
PREM

pn 28 lip, 2008

Ślicznie dziękuję, trochę mnie pocieszyłeś, co do cierpliwości nie ma problemu w pewnym wieku każdy (albo większość) staje się bardziej cierpliwa :D
Zastanawiam sie nad odpowiednio grubym korkiem.....poszukam może w OBI??
pozdrawiam
t0wnedt

pn 28 lip, 2008

Witam,

W obi jest korek, bynajmniej w moim mieście. Tylko, że sprzedają na płaty o grubości 3mm rozmiary chyba coś w stylu 1,5m szeroki x 0,5m długi taki płat chyba 14.99 zł. Więc dla Camponotusa musiałbyś ( zależy od formi ) z tego dużego płata wyciąć trzy płaty mniejsze w czym dwa to korytarze a trzeci może lub nie musi posłużyć jako ścianka/podłoże w gnieździe
Awatar użytkownika
PREM

pn 28 lip, 2008

dzięki, z wycięciem chyba problemu nie będzie tylko pytanie czy warstwy korka czymkolwiek sklejać? jakiś naturalny klej np kostny etc, vikol??
pozdr
Szymon

pn 28 lip, 2008

Nie sklejaj,po prostu niech są na siebie nałozone,a w formi między szybkami i tak beda ściśnięte.
Awatar użytkownika
Michał Michlewicz

pn 28 lip, 2008

3 płaty po 3 mm dają 9 mm - co moim zdaniem dla gmachówek trochę mało. Camponotus fallax może i by od biedy się tam wcisnął, ale dla ligniperdus czy herculeanus to już zdecydowanie za mało.
zielczi

pn 28 lip, 2008

To 9mm bylo by bardzo dobre ale w przypadku gniazda poziomego,zas w przypadku gniazda pionowego potrzeba znacznie wiecej przestrzeni zyciowej.
Awatar użytkownika
PREM

pn 28 lip, 2008

Mam w projekcie całkiem inne formikarium, oparte na pojemniku w kształcie walca (hodowlarce do komarów!!)
Stad i modelowanie korka byłoby troszeczkę inne, co prawda to na razie pomysł ,,luźny" ale ... pochwalę się jak stworzę :)
pozdrawiam
P.
Awatar użytkownika
Michał Michlewicz

pn 28 lip, 2008

W formie walca pionowego? W takim razie 9 mm to za mało.
Awatar użytkownika
PREM

wt 29 lip, 2008

Michał Michlewicz pisze:W formie walca pionowego? W takim razie 9 mm to za mało.
a co byś radził w przypadku wykorzystania walca pionowego??? tzn chodzi mi o rozłożenie komor, w sumie to luźny pomysł jak pisałem, i póki co mocno się zastanawiam czy w ogóle jest sens, czy może zakupić komercyjne formikarium...(przy komercyjnym jaki typ doradzacie????)
pozdr
P.
patyczak1000

wt 29 lip, 2008

Ja na biurku posiadam 2 formikaria korkowe typu "L" z Camponotus ligniperda (grubość gniazda 2cm) i C. crassus (gniazdo 1cm). Myślę, że typ "I" też się nada. Można zastosować też inne typy , ale według mnie te w miarę dobrze odwzorowują naturalne środowisko.
pozdrawiam

[b]Moja oferta: zainteresowani na gg[/b]
Awatar użytkownika
Michał Michlewicz

wt 29 lip, 2008

PREM pisze:czy może zakupić komercyjne formikarium...(przy komercyjnym jaki typ doradzacie????)
Zawsze można zrobić samemu ;)
Przy rodzaju Camponotus najbardziej naturalne będą wszelkie formikaria z pionowym złożem i wypełnieniem korkowym. W gniazdach poziomych również będą się czuły nie najgorzej, ale nie odzwierciedlają one ich naturalnego sposobu gniazdowania.
PREM pisze:tzn chodzi mi o rozłożenie komor,
Ogólnie w pionowych gniazdach komory powinny mieć większą powierzchnię dna niż wysokość.
Pomysł z walcem również może być dobry, tak więc próbuj :)
Awatar użytkownika
PREM

wt 29 lip, 2008

jak stworze swoje ,,dzieło " pochwalę się
pozdr]
P.
ODPOWIEDZ