Duże mrówy:)
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Mam zapytanie
jakie są największe (jakieś w miarę łatwo dostępne) mrówki nadające się do hodowania w formikarium typu kompakt i jakie powinno mieć rozmiary (formikarium)? Bo wiem że bardzo duże są Camponotus ligniperda ale dla nich odpowiednie jest chyba "pieniek":)
Jakie jeszcze inne polskie mrówy są podobnej wielkości do Camponotus ligniperda ale rozwijają sie szybciej (chodzi mi o liczebność kolonii)?
Bo wiem że Camponotus'y strasznie powoli sie rozrastają
Bo wiem że Camponotus'y strasznie powoli sie rozrastają

MAĆKO
Tańsza... to fajnie:) Tylko ja jej nigdzie nie mogę znaleźć nie ma jej u Curtusa ani w Mrowkoyadzie
Nie wiesz gdzie mógłbym dostać taką królową albo małą kolonię i ile by kosztowała? 

MAĆKO
To na forach poszukaj. Swego czasu wiele osób z tegoż forum miało duzo rójkowych królowych jednak gdy chciałem kupić nikt się nie odzywał
. Możesz tez kogoś z południa poprosić aby ci złapał kolonię z naturalnego środowiska.
rzepa żepa ziepa ziepa
Drugi sezon rójkowy Manica rubida będzie we wrześniu. Wtedy mogą pojawić się oferty a może nawet sam będziesz miał okazję złapać, skoro mieszkasz na obszarze na którym mogą występować - chociaż to nie takie łatwe, ja na nie czyhałem podczas pierwszego sezonu w maju i nic...
Naprawdę jestem wdzięczny ale normalnie jeszcze jednej rzeczy mi brakuje...SZCZĘŚCIA!
Ja nie wiem jak to możliwe ale z tego co widzę to w Wadowicach (tu gdzie mieszkam) są 3 gat. mrówek:
Lasius niger, Formica rufa i jakieś myrmice...po prostu czerwone mrówki(dokładnie się im nie przyglądałem).
Wczoraj jak szedłem na boisko spotkałem 2 królowe nigerek. Nawet nie łapałem bo mam w domu 3 i tak pewno 2 wypuszczę jak trochę się rozwiną.
Tymczasem inni mówią np z Krakowa czy Łodzi że mają Formice,Camponotusy itp. I to jest największy ŻAL ale ja się nie poddam i dalej będę szukał
. LoL na moim ogródku nigerki znowu przygotowywują się do rójki:)
Lasius niger, Formica rufa i jakieś myrmice...po prostu czerwone mrówki(dokładnie się im nie przyglądałem).
Wczoraj jak szedłem na boisko spotkałem 2 królowe nigerek. Nawet nie łapałem bo mam w domu 3 i tak pewno 2 wypuszczę jak trochę się rozwiną.
Tymczasem inni mówią np z Krakowa czy Łodzi że mają Formice,Camponotusy itp. I to jest największy ŻAL ale ja się nie poddam i dalej będę szukał

MAĆKO
Nie nie te mrówki są o wiele mniejsze, pewno to Myrmica scabrinodis albo jakaś podobna...a szkoda 

MAĆKO
.png)