Tetramorium caespitum

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

t0wnedt

pn 07 lip, 2008

Witam,

Mam małe 2 pytania:

Czy na dzień dzisiejszy nadal trwa rójka Tetramorium caespitum na terenie kraju?

Oraz czy ten gatunek preferuje życie w gipsarium jako część gniazdowa ?

/////Edit

3 pytanko w jaki sposób nawadnia się gipsarium

Dziękuje.
ogon__

pn 07 lip, 2008

Jeszcze się zdarza, chociaż to raczej końcówka. Chyba wszystkie krajowe mrówki radzą sobie dobrze w gipsie. A nawadnia się zależnie od konstukcji - po prostu dodajesz p troszku wody do gipsu, aż stanie się wilgotny.
t0wnedt

pn 07 lip, 2008

3 godz szukałem królowej ciągle bez efektów, w końcu znudzony w drodze powrotnej wstąpiłem do miejsca gdzie teren cały prawie pokryty jest żółtym piaskiem na farta odkryłem 1 kamień i ziuuum 2 królowe siedzą sobie i grzeją tyłki ( odwłoki ) xD - odrazu do próbówki. Jedna niestety mi zwiała podczas nieobecności ( źle zatkałem próbówkę watą ) a tą drugą mam. Mam nadzieje, że przeżyje, teraz ze 4 tygodnie do 1 robo nie wiem czy wytrzymam.

Jeśli chodzi o gips, za bardzo nie wiem jak go nawadniać.

hmm... powiedzmy, że ten gips sobie leży w formi i ja np. przez szparkę w szkle pod niego wstrzykuje strzykawką wodę to dobry sposób żeby był wilgotny?

Dziękuje
Rogal

pt 22 sie, 2008

Witam!

Mam pytanie a raczej prośbę każdy kto wie coś o tym gatunku mógł by
powiedzieć mi jakieś rady na jego temat wszystko sie przyda

z góry dziękuje
SCOTT Voltage Yz Series - To mój rower
L.Niger - To moje mrówki
Formicarium.pl - moja ulubiona strona o mrówkach
Artur Wrzos

sob 23 sie, 2008

mam tegoroczną samicę i dwanaście robotnic, za jakiś miesiąc, gdy pojawi się drugie pokolenie, zasiedlę je w gipsarium, na razie są w szklanej fiolce leżącej na suchym piachu... jak dotąd nie miałem z nimi kłopotu, jak choćby z samicą pierwomrówki, która zjadła własne larwy co do jednej... pozdrawiam
M. rubra - L. niger - T. caespitum
patyczak1000

sob 23 sie, 2008

Gatunek szybko się mnożący , agresywny. Moja kolonia konsumowała nasiona lnu i mniszka (tzw. mlecza).
pozdrawiam

[b]Moja oferta: zainteresowani na gg[/b]
ODPOWIEDZ