Witam!
Mam problem z poczwarkami i larwami.Dzisiaj rano wstałem, patrzę a tu tylko 4 poczwarki(było ich 7) i parę larw(nie liczyłem bo są "ubite" obok siebie jak sledzie). Te larwy są takie brązowe.Ale interesuje mnie co się stało z poczwarkami i czemu te larwy tak zbrązowiały?
L.niger zjadła potomstwo?
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
- pawelllQwE
- Kontakt:
Nie to raczej nie są poczwarki chodz nie jestem pewien,bardziej wygląda mi to na larwy.A może się to powtórzyć,że zje kolejne poczwarki albo larwy? Odwłok wygląda na napełniony,ale jeśli zje następne to co robić,może ją podkarmić chociaż narazie wygląda na najedzoną?
- pawelllQwE
- Kontakt:
Sorryyy
teraz przyświeciłem teraz trochę lampką i widzę,że są 3 białe poczwarki,3 żółtawe poczwarki i jakaś czarna poczwarka ale nie przypomina zabardzo poczwarki tylko jakąś większa larwę,ale jest cała czarna i taka jakby ususzona.Są jeszcze 3 larwy
Ale co to jest to czarne,możecie mi powiedzieć?A to że te trzy są żółte to znaczy,ze dojrzewają czy co?Tylko strasznie nimi "rzuca"(królowa) na boki, i cały czas je przekłada z miejsca na miejsce.Czy to normalne?
Narazie nie będę jej dokarmiał bo kiedyś już prubowałem i:
1.Nie chyciła się wogóle mieszanki.
2.Biegała jak oszalała po probówce,a potem gryzła wate ile wlezie,ale to było jeszcze zanim złożyła jaja.
Wolę jej nie stresować a jedzonko zacznę podawać kiedy będą pierwsze robo
Ale interesuje mnie to czarne "coś"??
Czy to,że te żółte są żółte to dobrze ,chyba tak bo dojrzewają to musza zmieniać kolor?
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
[ Dodano: Nie 14 Wrz, 2008 ]
Dodam jeszcze,że ma to kształt mrówki ale nie widzę zabardzo żeby miało nóżki i czółka.Królowa opiekuje się tą czarną poczwarką jak innymi poczwarkami,czyli że nie wynosi go nigdzie dalej niż potomstwo,a raczej trzyma razem z innymi.
A może to zwykła poczwarka tylko ma taki niespotykany kolor?
Proszę o identyfikację tej "poczwarki" bo nie wiem co to jest.
Z góry dzięki.
Proszę o odpowiedz specjalistów,może mieliście kiedyś taki przypadek?
dobra to założe nowy temat
Narazie nie będę jej dokarmiał bo kiedyś już prubowałem i:
1.Nie chyciła się wogóle mieszanki.
2.Biegała jak oszalała po probówce,a potem gryzła wate ile wlezie,ale to było jeszcze zanim złożyła jaja.
Wolę jej nie stresować a jedzonko zacznę podawać kiedy będą pierwsze robo
Ale interesuje mnie to czarne "coś"??
Czy to,że te żółte są żółte to dobrze ,chyba tak bo dojrzewają to musza zmieniać kolor?
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Dodam jeszcze,że ma to kształt mrówki ale nie widzę zabardzo żeby miało nóżki i czółka.Królowa opiekuje się tą czarną poczwarką jak innymi poczwarkami,czyli że nie wynosi go nigdzie dalej niż potomstwo,a raczej trzyma razem z innymi.
A może to zwykła poczwarka tylko ma taki niespotykany kolor?
Proszę o identyfikację tej "poczwarki" bo nie wiem co to jest.
Z góry dzięki.
Proszę o odpowiedz specjalistów,może mieliście kiedyś taki przypadek?
dobra to założe nowy temat
.png)