witam.
od jakiegoś czasu w moim formi zaobserwowałem jakies inne formy życia(nie mam pojęcia co to może być).
są to białe, bardzo małe (około 1mm długości), podłużne robaczki.jest ich bardzo dużo.
są wszędzie tam gdzie jest troche wilgoci lub pozostałości pokarmu zwierzęcego (rozkładające sie owady).
ponadto od dłuższego czasu moje mrówy popadły w jakiś dziwny symptom, który objawia sie nicnierobieniem.
wcześniej byly ruchliwe i pracowite, a teraz są apatyczne i jakby uśpione.siedzą zgromadzone wokół królowj bez ruchu.
nawet pokarmu nie chcą pobierać.wcześniej jak zapalałem lampke w jednym miejscu to od razu przenosiły tam jajka i larwy,
a teraz wręcz uciekają od jakiegokolwiek ciepła i swiatła.
zastanawiam sie czy to przypadkiem nie jest związane z tymi małymi stworzeniami, których swoją drogą wolałbym sie pozbyć.
dzieki z góry za wszelkie info.
ps.kolonia to Gmachówka drzewotoczna/Camponotus ligniperda/ liczy jakieś 50 robo
formi typu T/R
niezidentyfikowany przybysz
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Podłużne robaczki to najprawdopodobniej skoczogonki - roztocze są zazwyczaj kulkowate. Skoczogonki są naturalnym towarzystwem dla mrówek. Są niegroźne, a nawet pożyteczne, żywią się mikroskopijnymi śmieciami i niedojedzonymi resztkami, zapobiegając przez to rozwojowi pleśni, a po śmierci stanowią dodatkową przekąskę dla mrówek.
Brak aktywności mrówek wiąże się zapewne z pogodą i przygotowaniem do zimowania. Jak sądzę, nawet w mieszkaniu poczuły znaczne obniżenie temperatury w ciągu ostatniego tygodnia, być może wyczuwają też zmianę ciśnienia - w każdym razie w naturalnych warunkach obecnie polskie mrówki siedzą w gniazdach i drzemią.
Brak aktywności mrówek wiąże się zapewne z pogodą i przygotowaniem do zimowania. Jak sądzę, nawet w mieszkaniu poczuły znaczne obniżenie temperatury w ciągu ostatniego tygodnia, być może wyczuwają też zmianę ciśnienia - w każdym razie w naturalnych warunkach obecnie polskie mrówki siedzą w gniazdach i drzemią.
Aha, no to nie wiem... ale w każdym razie z gmachówkami często tak bywa, te mrówki są wśród hodowców znane właśnie z długich okresów stagnacji bez wyraźnego powodu - więc dopóki mrówki nie zdychają to nie masz się raczej czym przejmować. W każdym razie skoczogonki na pewno nie mogą być tego przyczyną.
dzieki ogon, to napewno są skoczogonki.sprawdzilem to i porownalem z innymi forami i sie wszystko zgadza.swoją drogą to mam już ich całe mnóstwo, opanowały całą fose i filtr.
a co do gmachówki to wiesz moze ile taki okres stagnacji moze trawc? mam nadzieje ze nie do zimowania.
a co do gmachówki to wiesz moze ile taki okres stagnacji moze trawc? mam nadzieje ze nie do zimowania.
.png)