Podgrzewanie

Jak karmić i zapewnić właściwe warunki mrówkom w formikarium.

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Cole

pn 10 lip, 2006

Królowe już złożyły pierwsze jaja. Czy moge próbówke poprostu dać blisko lampki na jakiś czas? Ile można tak trzymać i jaką najlepiej utrzymać odległość komnaty od źródła światła? Mam zwykłą halogenową lampke. Gatunek najprawdopodobniej L. Niger.
Zapraszam na pogawędki o mrowcach i nie tylko :) ----> 5597536
Tommygun

pn 10 lip, 2006

Ja nigerków nie podgrzewałem i kolonie rozwijały się bez problemów, choć zapewne wolniej niż gdybym to robił. :)

Warto pomyśleć o innych sposobach podgrzewania mrówek np. energia słoneczna, czy ciepło emitowane przez monitor komputera a nie od razu włączać kolejną "żarówę"... Trzeba oszczędzać energię elektryczną, nie tylko ze względu na mniejszy rachunek. :D
Semper Fi!
Awatar użytkownika
Devil_
Kontakt:

pn 10 lip, 2006

Po co dogrzewac jesli temp. przekracza dopuszczalne normy w Polsce?
Awatar użytkownika
Johnbol

pn 10 lip, 2006

Witam!
Tommygun pisze:Warto pomyśleć o innych sposobach podgrzewania mrówek np. energia słoneczna
Ostrożnie bym prosił z pojęciem "energia słoneczna". Jeszcze ktoś dojdzie do wniosku, że skoro słoneczko grzeje, to można skorzystać i wystawić mrówy na jego promyczki. No chyba, że ktoś testuje przepisy z podręcznika do survivalu, bo tam chyba są jakieś zupki z mrówek...

Pozdrawiam!
FABRICATI DIEM, PVNC!
Tommygun

pn 10 lip, 2006

No wiadomo, że nie można wystawić mrówek bezpośrednio na słońce... 8) Trzeba pokombinować z różnymi pudełeczkami i zasłonami no i oczywiście z termometrem :)
Semper Fi!
Awatar użytkownika
Cole

pn 10 lip, 2006

Prosiłbym o jednoznaczną radę w tej sprawie.
Dominik

pn 10 lip, 2006

Wg mnie nie ma sensu podgrzewać próbówki – za duże ryzyko ugotowania mrówek (nie wspominając o skraplaniu się pary na ściankach). Jeśli jednak chcesz, to możesz oczywiście wpakować do środka termometr i się pobawić. Nie stosowałbym w takim przypadku halogena, lepsze by były żarówki, takie jak do lodówki, o mocy 7,5 lub 15 W.
Jeśli naprawdę zależy Ci na podgrzewaniu, to jednak sugerowałbym małe szczelne formicarium, w którym, dzięki podgrzewaniu punktowemu, królowa mogłaby sobie wybrać idealną temperaturę.
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
Awatar użytkownika
Cole

wt 11 lip, 2006

W moim pokoju jest ciepło (około 30 stopni i to w cieniu) w próbówce zapewnie cieplej. Więc doszłem do wniosku, że niech sie dzieje co chce na szybkim rozwoju kolonii aż tak bardzo mi w sumie nie zależy, bo mam nie za duże terrarium.
ODPOWIEDZ