Formicarium dla messorka.

Jak karmić i zapewnić właściwe warunki mrówkom w formikarium.

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Dominik

czw 06 lip, 2006

Jako, że złapana przeze mnie królowa Messor sp. doczekała się pierwszych robotnic, pomyślałem o formi.
Plan mam taki.
Wybieg zamierzam wysypać piaskiem (wymieszanym z ziemią i glinką) do grubości około 10 mm. Na arenie chcę umieścić klasyczne (2 szybki) płaskie formi z uszczelnionymi brzegami (wypełnione tym samym materiałem, co wybieg, grubość około 8mm). Mam nadzieję, że mrówki, ze względu na wilgotność, pozostaną w formi umożliwiając obserwację (po odgarnięciu piasku z górnej szybki, który pewno naniosą). Co więcej będą sobie mogły usypać kopczyk, wietrzyć "zbiory" itp. Na arenie zasadziłbym coś zielonego (i pilnował ziarenek :wink: ) itd.
Mam nadzieję, że uda mi stworzyć coś na kształt ziemnego gniazda (czyt. 10 cm ziemi i rośliny), jednak z możliwością obserwacji gniazda.
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
Bartosz
Kontakt:

wt 11 lip, 2006

witam,

warto zainstalować malutka lustrzankę (są takie o malej mocy i średnicy, cena 6-9 zł) nad jakimś kamykiem, oczywiście najpierw tygodniowy test jaka temperatura będzie, warto podłączyć pod termoregulator i zegar sterujący :)

można tez zrobić jakieś suche komory właśnie na ziarenka

podłoże jak pisałeś

jako rośliny to sucha trawa :) pełno takiej na piaszczystych "wysepkach” w lesie, albo "zywe" kamienie ( Lithops ) w Poznaniu w Real'u jest kilka gatunkow po 4 zl

no i stały pojnik z woda (to podstawa akurat u wszystkich mrówek)
[b]Pozdrawiam Bartosz :D[/b]
Dominik

wt 11 lip, 2006

Jako oświetlenie / podgrzewanie generalnie stosuję żarówki o mocy 7,5, 15 lub 25 W (takie jak do lodówki). Jeśli są wystarczjąco blisko dają odpowiednią temperaturę i co istotne, podgrzewają mały obszar, więc w razie czego mrówki zawsze mogą się przenieść troszkę dalej. Choć faktycznie lustrzanka + kamyk wkomponowany w gniazdo może tu się bardzo dobrze sprawdzić. Btw, odnośnie termoregulatora i zegara ... tu mnie zagiąłeś ;). No nie planuje takich bajerów ;).
Gniazdo będzie dzielone, właśnie na część suchą i wilgotną.
Podłoże ... no musi się sprawdzić, z takiego właśnie wygrzebałem królową :twisted: .
Fajne te "żywe" kamyczki - dobry pomysł.
Robotnice już są 4, kolejne w drodze, z jeszcze kilkoma poczwarkami. Wraz z królową przywiozłem również z innego gniazda larwy z robotnicami i umieściłem osobno - teraz mogę więc zasilić młodą kolonię kilkoma poczwarkami :D .
Nie powiem, kręcą mnie te messorki, i już się nie mogę doczekać, jak wyjdą na żniwa :wink: .
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
Bartosz
Kontakt:

czw 13 lip, 2006

witam,

jesli chodzi o termoregulator to wydaje sie podstawa, wszedzie tam gdzie uzywamy ogrzewania, podpinasz pod zarowke, czujnik umieszczasz w jednym rogu gdzie ma byc chlodniej np. 26 st. C i tak ustawiasz termoregulator, w razie podniesienia temperatury (co podczas tych upalow nie jest trudna rzecza) wylaczy zaroweczke ;)

zegar to wygoda, sam za nas wlacza i wylacza swiatlo :]

z zywymi kamykami trzeba poeksperymentowac, jak sie zachowaja bez zimowania, ich duzym plusem jest tez praktyczny brak podlewania ;), dzieki czemu nie ma szans zeby kolonia przeprowadzila sie do doniczki, a w zasadzie mozna bez to podloze bedzie im odpowiadac (moze troszke wiecej zwirku w okolicy ich "siedliska" :)

moje messorki (M. capitatus) jada do Mrówkolewa, dosc spora kolonia kupiona ponad rok temu u Radka :), nasionka zbieraja rewelacyjnie :)
Bartosz
Kontakt:

wt 18 lip, 2006

witam,

znalazlem ta fotke przed chwila,cos podobnego ( zamiast gipsu korek ) planuje dla nowych mroweczek jak sie rozrosna w sile ;)

idealnie pasuje tez dla messorow - wystraczy zmodyfikowac pod cale oprzyzadowanie ;)

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ