moja krolowa (prosze o pomoc)

Jak karmić i zapewnić właściwe warunki mrówkom w formikarium.

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

fantomx

czw 05 lut, 2009

niedawno zakupiłem przez allegro formicarium typ L i mrówki Lasius niger. Doszły do mnie 8 robotnic i królowa, sprzedawca zapewnia ze na pewno było potomstwo, ale mogły mrówki zjeść, bo leżały na poczcie przez sobotę i niedzielę. Odebrałem je w poniedziałek i zgodnie z instrukcja nawodniłem formicarium i wsypałem piasek. Mrówki do gniazda od razu weszły. Dziś patrzę i widzę, że moja królowa leży na prawym boku i wszystkie robotnice łaża koło, niej, ale ona żyje bo rusza czułkami. może składa jaja? lub ginie?? może ją czyszczą?? pomóżcie proszę ;p

Lukas: Post wołał o pomstę do nieba, dodałem jakąś interpunkcję i polskie znaki żeby można było to przeczytać ze zrozumieniem... Używaj znaków interpunkcyjnych i polskich znaków, o wiele przyjemniej się wtedy czyta...
Ostatnio zmieniony czw 05 lut, 2009 przez fantomx, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
cupi

czw 05 lut, 2009

daj foty. tylko wyraźne!
Znajdź piękno w otaczającym Cię Świecie! :)
fantomx

czw 05 lut, 2009

[ Dodano: Czw 05 Lut, 2009 ]
TU JEST LEPSZE ZDJECIE TAMTO USUNALEM, SORKI
http://s131.photobucket.com/albums/p297 ... 040649.jpg
Ostatnio zmieniony czw 05 lut, 2009 przez fantomx, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

czw 05 lut, 2009

Nie widać zbyt dobrze przodu królowej , ale wygląda mi to jakby przednimi nóżkami sie czyściła , tył mnie bardziej niepokoi :/ Jeśli by ci się udało to wrzuć fotki ze zbliżeniem na królową . Kolejny gość z Limanowej :D

Pozdrawiam Paweł

EDIT:

Jak podwinie pod siebie odwłok i przez dłuższy czas go nie "odwinie" to może być żle .Albo jeśli skrzyżuje nogi to raczej zdechnie -------> (X) - mniej więcej tak .
Awatar użytkownika
socolovsky

czw 05 lut, 2009

Według mnie nie masz co się martwić na zapas, całkiem możliwe, że królowa nie leży na boku, tylko stoi na korkowej ścianie i jedynie wygląda to tak, jakby leżała :wink: . Jeśli chcesz być pewnym, że taka pozycja królowej to jedynie jej "widzimisię", a nie żadna dolegliwość, postaraj się ją zmusić do ruchu, np pukając w szybę, albo świecąc na nią przez chwilę lampką. Jeżeli królowa zmieni pozycję na "standardową", to najwidoczniej wszytko z nią w porządku.
fantomx

czw 05 lut, 2009

Dzieki, postukalem i wszystko gra.
Dzieki jeszcze raz.
Awatar użytkownika
socolovsky

czw 05 lut, 2009

Pewnie mrówki jeszcze nieraz zaskoczą Cię cudacznymi pozami :wink: . Powodzenia w hodowli.
fantomx

czw 05 lut, 2009

Hehe, dzieki ( ps; mam troche problemu z nawadnianiem formikarium typu L ),
http://allegro.pl/item540806845_formika ... rowki.html
moze jakies sposoby macie?
Awatar użytkownika
socolovsky

czw 05 lut, 2009

Najodpowiedniejsza do nawadniania tego fromikarium jest strzykawka. Nabierasz trochę wody i wstrzykujesz. Igłę najlepiej wcisnąć pomiędzy korek a tylną taflę szkła, jeśli wbijesz igłę w korek bezpośrednio, to woda bardzo ciężko "wchodzi" przez większe ciśnienie, natomiast gdybyś wcisnął igłę miedzy korek a przednią taflę, to jest spora szansa, że zalejesz korytarze. Nawadniaj powili i cierpliwie, wstrzykuj niewielkie ilości wody i czekaj aż wsiąknie. Takie formi trudno jest potem osuszyć, a jeśli w środku jest zbyt wilgotno, to mrówki mogą zakleić szybę ziarnami piasku, przez co widoczność staje się fatalna. W związku z tym lepiej się nie spieszyć z nawadnianiem, aby nie przeholować :wink: .
fantomx

czw 05 lut, 2009

Dobra, dzieki, bede sie staral robic to powoli i kontrolowac sytuacje.
Awatar użytkownika

pt 06 lut, 2009

Pamiętaj, że lepiej codziennie dać kroplę wody niż 7 co tydzień. :-)
[size=150]ൡ ళ ఊ [/size] q ń = g n
Awatar użytkownika
Albert

pt 06 lut, 2009

fantomx pisze:Hehe, dzieki ( ps; mam troche problemu z nawadnianiem formikarium typu L ),
http://allegro.pl/item540...owe_mrowki.html
moze jakies sposoby macie?
No ja bym najpierw sprzedawcy sie pytał.
rzepa żepa ziepa ziepa
fantomx

pt 06 lut, 2009

No juz sie spytalem po prostu nie ma go na gg ;p.
Harridan

pt 06 lut, 2009

Nawilżanie tego formikarium nie jest aż tak trudne na jakie może wyglądać :wink: Chyba jednym z najprostszych sposobów jest puszczenie kilka kropli na łączeniu (korek-szkło) po zdjęciu górnej szybki-przykrywki. Po kilku chwilach woda wsiąknie i zgodnie z prawami fizyki spłynie na dół :p Jeżeli puścimy kropelki tylko z jednej strony, będziemy mieli część gniazdową podzieloną na obszary suche i wilgotne, a o to właśnie chodzi :wink:
ODPOWIEDZ