Królowe i Jajka

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Bartas

śr 12 lip, 2006

Więc tak w przeciągu ostatniego tygodnia złapałem 3 królowe (więcej nie chciałem, a widziałem sporo więcej)
Dwie z nich są praktycznie takie same, mają około 8mm, są całe czarne z połyskującym odwłokiem (włosków nie zauważyłem)
Oby dwie złozyły jajka: z tym, że jedna więcej i wszystkie jajeczka są koloru żółtego a druga mniej jajeczek i wszystkie są koloru białego.

Zaś trzecia królowa jest większa od pozostałych ma 1cm albo i więcej. Jest bardzo duża. Jest koloru takiego ciemno brązowego i można u niej wyraźnie rozróżnić segmenty na odwłoku czego w przypadku dwóch pozostałych zabardzo nie idzie zrobić.

Czy ktoś mógłby pomóc mi w określeniu jakie to gatunki?

I mam jeszcze jedno pytanie, jak długo trzeba czekać na pierwsze robotnice licząć od złożenia jaj??
PIOTR

śr 12 lip, 2006

Witam :)
Dwie pierwsze, to pewnie Lasiuski, trzecia to Formica - nie bawiąc się w jasnowidztwo, zasugeruję abyś wszystkim trzem, przygotował "pierwszy krok" i uzbroił się w cierpliwość :)
Pozdrawiam :)
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
Bartas

śr 12 lip, 2006

Mam zrobione coś co przypomina "pierwszy krok" ;)
A ile mniej więcej to trwa? Bo ja jestem naprawde bardzo niecierpliwy :D:D

P.S. A tak wogóle to gdzie można dostać probówki?
Kmieciu

ndz 16 lip, 2006

Probówki można choćby stąd: http://www.allegro.pl/item115222370_pro ... zaji_.html.Ja mam mrówki już 3 tydzień i mam u jednej kokony(jajeczka złożyła następnego dnia jak ją znalazłem dokładnie 3 tyg. temu) ale się martwie bo mam wrażenie jakby się kurczyły te kokony i są jakby suche ale jakby były martwe to by pewnie królowa je wywaliła albo zjadła.
zibi entomo
Kontakt:

wt 18 lip, 2006

Witam

2 tygodnie temu znalazłem z bratem królową niewiem jaki to gatunek

dziś brat dzwonił że złożyła jaja i zaczeła je zjadać...:/ czy to normalne??

załączam foty tej królowej mnie się zdaje że to brunneus albo niger:) ale zupełnie się na tym nieznam

Obrazek
Obrazek
Obrazek
www.zibi.entomo.pl
Bartosz
Kontakt:

wt 18 lip, 2006

witam,

zaczerpniete z "pierwszego kroku"
Wygląda to w taki sposób, że pierwsze z jaj, najczęściej są zjadane przez samą królową, dzięki temu nabiera ona sił i następne zniesione 2-3 jaja już pozostawia do inkubacji.
[b]Pozdrawiam Bartosz :D[/b]
zibi entomo
Kontakt:

wt 18 lip, 2006

:)dziękuję przeoczyłem tą informację
www.zibi.entomo.pl
Dominik

wt 18 lip, 2006

zibi entomo pisze: mnie się zdaje że to brunneus albo niger:) ale zupełnie się na tym nieznam
Zibi, królowa L. niger ma 8-10 mm, natomiast hurtnica wstydliwa jest mniejsza - około 7 mm - i przynajmniej ja mam takie wrażenie, jest bardziej smukła i "mniej czarna" :wink: od nigerki.
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
ODPOWIEDZ