Ciekawy pomysł :)

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Awatar użytkownika
socolovsky

wt 24 lut, 2009

piecho90, tak mrówki powinny przyjąć kokony bez problemu i zajmą się nimi jak swoimi własnymi.
Awatar użytkownika
piecho90

wt 24 lut, 2009

nom tak, tylko że w moim sadzie przy takiej różnorodności materiałów organicznych leżących na ziemi nie musze sie bawić w żadne papy tymbardziej, że jest u mnie dużo pniaków pościnanych po drzewkach owocowych, które spruchniały i mrówki prawie w każdym mają swoje mieszkanko:D i wiele razy widziałem jak w słoneczne dni wygrzewały swoje kokony:P a przy ilości 20 kokonów podbieranych z mrowiska chyba nie musze się bawić w żadne urządzenia "ssące" xD mysłe ,że bez problemu uda mi się podebrać pare kokonów ręcznie nie uszkadzając przy tym mrówek:D

[ Dodano: Wto 24 Lut, 2009 ]
socolovsky wielkie dzięki za odpowiedź, a i jeszcze jedno, jeżeli już będe w posiadaniu tych kokonów to rozsypać je przy wejściu do części gniazdowej :?:
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

wt 24 lut, 2009

Tak, tylko może nie rozsyp po całej arenie tylko jakoś ułóż :p
Awatar użytkownika
piecho90

wt 24 lut, 2009

no wiem wiem, nie jestem niechlujem xD i lubie jak wszystko jest estetyczne itd:D nawet podawanie pokarmu powinno cieszyć oko, ja nawet podkładkę na miesznakę miodu z jajkiem wyciąłem z kawałka plexi i teraz jest ładna podkładeczka w okrągłym kształcie i zrobiłem do niej nawet uchwyt żeby łatwiej ją było wyjąć z wybiegu i umyć 8)
Awatar użytkownika
socolovsky

wt 24 lut, 2009

piecho90, możesz je umieścić w dowolnym miejscu na arenie, nawet jeśli będą zmieszane z ziemią/piaskiem z ich macierzystego gniazda, to Twoje mrówki je sobie powybierają i zaniosą do swojego "domu".
Awatar użytkownika
piecho90

wt 24 lut, 2009

nom tylko troche wybiegamy w przyszłość bo ja nawet nie mam mrówek teraz xD i dalej czekam na jakąś ofertę z Waszej strony :wink:
Lasius Niger
Formica Rufibarbis
Formica Fusca
Myrmica Rubra
Awatar użytkownika
socolovsky

wt 24 lut, 2009

Skoro i tak masz zamiar dorzucić kokonów, to czemu nie kupisz małej koloni L.niger na Mrowkoyadzie? Kosztują raptem 15zł + koszt wysyłki (8zł poczta/ 27zł kurier).
Awatar użytkownika
piecho90

wt 24 lut, 2009

właśnie się zastanawiam nad tym. Szczerze mówiąc wolał bym jakieś większe mrówki :(

[ Dodano: Wto 24 Lut, 2009 ]
oo i ucichła konwersacja :cry:
Lasius Niger
Formica Rufibarbis
Formica Fusca
Myrmica Rubra
Awatar użytkownika

wt 24 lut, 2009

Formica cinerea polecam. Z pewnością byłoby kilkanaście robotnic z królową, za te 40 zeta, w jedynym polskim sklepie. Do tego są zdecydowanie łagodniejsze, w stosunku do robotnic z innego gniazda swojego gatunku, niż lasiusy. Właśnie dziś przyłączyłem kilkanaście samotnych* robotnic, do podobnej wielkości kolonii, i nie było walki, tak jak to u lasiusów niestety bywa. :-)

--
* królowa zakończyła żywot po przeprowadzce do nowej probówki. Podejrzewam, że to przez podgrzewanie lampką podczas przeprowadzki. Królowe są prawdopodobnie wrażliwsze na zmiany temperatury - większa powierzchnia odwłoka i dopiekło jej, chociaż delikatnie i tylko miejscowo podgrzewałem starą probówkę, w której zostało tylko odrobinkę wody. Przykre to doświadczenie ale piszę o tym abyście robiąc wymuszoną termicznie przeprowadzkę byli baaardzo ostrożni.
[size=150]ൡ ళ ఊ [/size] q ń = g n
Awatar użytkownika
piecho90

śr 25 lut, 2009

uuu to te mrówy nieprędko kupie bo mam jeszcze inne wydatki cholerka, chyba będe musiał poczekać, ech szkoda, no to formikarium będzie narazie stało puste xD uu a królowej troche szkoda, właśnie ja swoje pierwsze nigerki przeporwadzałem z probówki za pomocą lampki ale robiłem to bardzo ostrożnie i wszyskto się elegancko udało.
Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

śr 25 lut, 2009

A ja podstawiam nowa probówkę wtedy gdy widzę że w starej już mało wody zostaje. Nie podgrzewam jakoś specjalnie tylko tak jak zawsze. Mrówki kiedy poczują że robi się sucho same przenoszą się do lepszych warunków. Niestety nie ze wszystkimi uparciuchami to skutkuje.
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
Awatar użytkownika
piecho90

śr 25 lut, 2009

no preferujesz sposób dla cierpliwych :D a jak wiadomo cierpliwość popłaca chociaż nie do końca:D a jak tam z mrówami, ma ktoś może jakieś do sprzedania bo ja dalej czekam :|
Lasius Niger
Formica Rufibarbis
Formica Fusca
Myrmica Rubra
Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

czw 26 lut, 2009

Ja mam formica sp. from Kanada ale bardziej do wymiany. (najlepiej za camponotus.). Na razie parę poczwarek i kokon. Kwestia tygodnia bądź dwóch. Jak się trochę podciągną to opchnę albo wymienię. A co do kupna to przecież sklep jest znany. :wink:
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
Awatar użytkownika
piecho90

czw 26 lut, 2009

nom oczywiście, że sklep jest znany jednak nie ma w nim możliwości negocjowania ceny oraz ilości dołączonych robotnic :p a z użytkownikami forum można wszystko obgadać prawda? :) dlatego czekam dalej na Wasze propozycje co do sprzedania mrówek bądź ich dobrowolnego oddania :) a co do Harnasia to niestety nie jestem w posiadaniu camponotus :(

[ Dodano: Czw 26 Lut, 2009 ]
Harnaś a jaka to dokładnie formica sp. jest bo ja się nie orientuje a w bazie wiedzy nie moglem znaleźć żadnej formicy zaczynającej się od litery "s" ;/
Awatar użytkownika
socolovsky

czw 26 lut, 2009

Sp. to skrót od łacińskiego (przy okazji też angielskiego) słowa species, oznaczającego gatunek. Jeśli ktoś pisze np. Lasius sp., to wie, że to mrówka z rodzaju Lasius, ale nie zna przynależności gatunkowej. Najwidoczniej Harnaś nie jest pewien, jakiego gatunku jest jego Formica, napisał więc Formica sp..
Awatar użytkownika
piecho90

czw 26 lut, 2009

ok dzięki to już wiem o co chodzi:D dzięki za pomoc.

[ Dodano: Pią 27 Lut, 2009 ]
no i jak tam? ktoś proponuje jakieś mróweczki?

[ Dodano: Sob 28 Lut, 2009 ]
ech i cisza... :(
Lasius Niger
Formica Rufibarbis
Formica Fusca
Myrmica Rubra
ODPOWIEDZ