problem z L.niger
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
A co do moich l.nigerków o widać delikatne poruszenie, bo podałem im na arene ubite 2 larwy 5 mm mącznika młynarka i od razu zostały wciągnięte do gniazda i mrówki się nimi zajęły, larwy macznika zostały obłożone jajeczkami i larwami nigerka
Mam nadzieje że coś się w koncu ruszy 
Ostatnio zmieniony sob 07 mar, 2009 przez piecho90, łącznie zmieniany 2 razy.
- pawelllQwE
- Kontakt:
To dobrze, bo w ten sposób larwy mogą sobie go bezpośrednio wszamać, taka larwa mącznika powinna im wystarczyć na razie, ciesz się, że maja apetyt 
no tlyko jest problem z tym że ja nie widzę żeby te larwy się poruszyły chociaż minimalnie a przygladalem sie przez godzine prze lupę i nic;/ one hcyba jeszce śpią cholera sam nie wiem;/ 
Lasius Niger
Formica Rufibarbis
Formica Fusca
Myrmica Rubra
Formica Rufibarbis
Formica Fusca
Myrmica Rubra
tu macie larwy rekordzistki w przemieszczaniu sie : http://www.youtube.com/watch?v=4O2Go7nO7A4
Pozdrawiam
Akumas
Akumas
mam znowu pytanie dotyczące moich l.nigerków. Chce je przenieść do innej komory gniazdoweji specjalnie do starej korkowej komroy gniazdowej podłączyłem probówke z wodą i przetsałem nawadniać korek. Jeżli woda z korka juz kompletnie wyapruje to mrówki same przejdą do probówki z woda czy mogą umrzeć z braku wody i do upartego bedą siedziały w gniezdzie;/??
Lasius Niger
Formica Rufibarbis
Formica Fusca
Myrmica Rubra
Formica Rufibarbis
Formica Fusca
Myrmica Rubra
Po pierwsze to chyba przenosisz do nowego gniazda a nie do komory?
To życzę cierpliwości. Zanim mrówki przeniosą się do probówki a później jeszcze do nowego gniazda to minie trochę czasu. Nie wspominam nawet o tym, że dobrze nawodniony korek długo schnie.
Różnie to bywa. Czasami uparcie pozostają w korku. Ale w większości przypadków i tak w końcu muszą się przenieść.
To życzę cierpliwości. Zanim mrówki przeniosą się do probówki a później jeszcze do nowego gniazda to minie trochę czasu. Nie wspominam nawet o tym, że dobrze nawodniony korek długo schnie.
Różnie to bywa. Czasami uparcie pozostają w korku. Ale w większości przypadków i tak w końcu muszą się przenieść.

MAĆKO
no ale jezeli wężeykiem połącze dwie części gniazdowe to bedzie wygladalo tak gniazdo -> wężyk -> gniazdo, chyba że chodzi Ci o gniazdo -> wężyk -> arena ->wężyk -> gniazdo??
Lasius Niger
Formica Rufibarbis
Formica Fusca
Myrmica Rubra
Formica Rufibarbis
Formica Fusca
Myrmica Rubra
Dokładnie w ten sposób będzie najlepiej.piecho90 pisze:no ale jezeli wężeykiem połącze dwie części gniazdowe to bedzie wygladalo tak gniazdo -> wężyk -> gniazdo, chyba że chodzi Ci o gniazdo -> wężyk -> arena ->wężyk -> gniazdo??
www.clonk.glt.pl
www.n00bskie-studio.xt.pl
www.gravitysim.glt.pl
serdecznie zapraszam :)
Moje mrówki:[i]Lasius niger, flavus, emarginatus[/i]
www.n00bskie-studio.xt.pl
www.gravitysim.glt.pl
serdecznie zapraszam :)
Moje mrówki:[i]Lasius niger, flavus, emarginatus[/i]
hymm to musze wyciąć drugą dziurkę w arenie;/
[ Dodano: Sob 14 Mar, 2009 ]
Mam jeszcze jedno pytanie, ponieważ mrówki chce przeprowadzić do innej części gniazdwowej ze względów estetycznych, nigergi z najdują się teraz w korku, a mam już dla nich przygotowaną część gniazdową z gipsu. Jednak nie wiem czy jest etraz sens je przeprowadzać ponieważ moja kolonia w końcu zaczęła żyć, pojawiły się pierwsze kokony a królowa zaczęła znosić jaja i nie wiem czy jest sens je teraz stresować tymbardziej, że mrówki zaczynają przebudowywać korek po swojemu znosząc do niego piasek. Jakie jest wasze zdanie?? Darować sobie tą przeprowadzkę?
[ Dodano: Sob 14 Mar, 2009 ]
Mam jeszcze jedno pytanie, ponieważ mrówki chce przeprowadzić do innej części gniazdwowej ze względów estetycznych, nigergi z najdują się teraz w korku, a mam już dla nich przygotowaną część gniazdową z gipsu. Jednak nie wiem czy jest etraz sens je przeprowadzać ponieważ moja kolonia w końcu zaczęła żyć, pojawiły się pierwsze kokony a królowa zaczęła znosić jaja i nie wiem czy jest sens je teraz stresować tymbardziej, że mrówki zaczynają przebudowywać korek po swojemu znosząc do niego piasek. Jakie jest wasze zdanie?? Darować sobie tą przeprowadzkę?
Lasius Niger
Formica Rufibarbis
Formica Fusca
Myrmica Rubra
Formica Rufibarbis
Formica Fusca
Myrmica Rubra
.png)