Przypomnę że chodzi o l. niger. Larwa ma ok miesiąca (!) i stale rośnie! Jest prawie dwa razy większa od kokonów i robotnic.
Co się dzieje? Może jakaś anomalia i to jest kokon królewski?
Larwa gigant??!!
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Adam, jak duża jest Twoja kolonia? Przy małej kolonii raczej niemożliwe jest, aby zaczęła wytwarzać królowe... Powiedziałbym, że to pasożyt (Ogon miał muchę-pasożyta u Lasius flavus, tylko że ona nie miała poza tą jedną poczwarką nic). U Ciebie wnioskuje z posta że masz jakieś robotnice już, czyli że raczej musiało to przyjść, niż być od razu... Wstaw jakieś fotki 
www.clonk.glt.pl
www.n00bskie-studio.xt.pl
www.gravitysim.glt.pl
serdecznie zapraszam :)
Moje mrówki:[i]Lasius niger, flavus, emarginatus[/i]
www.gravitysim.glt.pl
A no tak, zapomniałem:) Liczebność kolonii to 50-100 mrówek. Wiem że to niemożliwe żeby kolonia wytwarzała królowe ale tak właśnie to wygląda! Nie, to na 100% nie jest żaden pasożyt, larwa ta je jak wszystkie inne i mrówki się nią normalnie zajmują
P.S. Nie mam takiego sprzętu żeby zrobic foto
P.S. Nie mam takiego sprzętu żeby zrobic foto
Nie pozna się życia, dopóki nie przeżyje śmierci...
Nawet 100 robo to wciąż za mała kolonia na formy płciowe ;/ . Nadal najprawdopodobniejsza zostaje wersja że to jakiś pasożyt.Ale skoro larwa ma około miesiąca to możesz przyspieszyć jej rozwój poprzez delikatne dogrzanie formi/probówki, nie można powiedzieć kiedy wyjdzie z kokonu,ale na pewno to przyspieszy jej rozwój.
Czasem się zdarza, przy takiej wielkości kolonii to nie jest normalne, ale może zdarzyć się jakaś pomyłka hormonalna. Na pewno interesująca obserwacja. A może pożycz od kogoś jakiś aparat? Do zrobienia w miarę wyraźnego zdjęcia wystarczy najzwyklejsza tania cyfrówka (nawet taka z telefonu) i... gruba lupa przy obiektywie.
Adam, ale to że się opiekują nią jak swoją, i że to jest larwa, to nie znaczy, że to nie może być pasożyt... Pasożyty mają taką strategię, aby oszukać robotnice, żeby uważały ich za "swoich"... Tak samo i pasożyty-owady posiadają przecież stadium larwalne... Larwa duża, niedługo się przeobrazi
tak naprawdę co to jest dowiemy się dopiero jak coś z tego wyjdzie... Czekamy z zainteresowaniem ;>
Kompakcik jak najbardziej może być, ja mam też kompakt 8MPx, zdjęcia nie były jakaś rewelacja, ale w trybie makro dało się w miarę ostro dojrzeć co tam jest
Kompakcik jak najbardziej może być, ja mam też kompakt 8MPx, zdjęcia nie były jakaś rewelacja, ale w trybie makro dało się w miarę ostro dojrzeć co tam jest
www.clonk.glt.pl
www.gravitysim.glt.pl
www.gravitysim.glt.pl
No tak, wiem, brałem to pod uwagę ale stwierdziłem że to jest larwa mrówki tylko taka duża... Zresztą masz rację, czas pokaże:)
Ja już próbowałem ale nie wychodziło... Sprawię sobie lepszą lupę i pokombinuję, może wstawię zdjęcia.
P.S. Jeśli coś się wydarzy, niezwłocznie o tym napiszę:)
Ja już próbowałem ale nie wychodziło... Sprawię sobie lepszą lupę i pokombinuję, może wstawię zdjęcia.
P.S. Jeśli coś się wydarzy, niezwłocznie o tym napiszę:)
Nie pozna się życia, dopóki nie przeżyje śmierci...
.png)