Formikarium chce zbudować na bazie akwarium. Myślę, że optymalne byłyby wymiary 20-25(długość)x10(szerokość)x15-18(wysokość). Równolegle do jednej z dwóch dłuższych ścianek wewnątrz akwarium w odległości 0.9 cm (od ścianki) i 1 cm od podłoża chciałbym umieścić szybkę o wymiarach takich, by pasowała pomiędzy dwie krótsze ścianki i żeby nie wystawała ponad ścianki akwarium.
Formikarium miałoby być korkowe z 3 warstw korka po 3 mm. Miałyby one być po namaczaniu i wysuszeniu z już wyciętym korytarzem i dwoma komorami (wyciętymi w 2 warstwach korka)- jedna na górze na lewo i drugą z prawej strony na dole - wciśnięte w szklaną "kieszeń". Korek powinien być o 5 mm krótszy od brzegu akwarium, a w wolne miejsce chcę wsadzić szklaną płytkę tak, by pozostawić jakieś 2 cm wolnego miejsca po lewej stronie. Miejsce to ma być zbiorniczkiem na wodę, a korek naokoło niego ma być naszpikowany wykałaczkami bardzo blisko siebie tak, żeby mrówki nie przekopały się do zbiorniczka.
Tak powstałe formikarium chcę przykryć szklaną przykrywką większą od podstawy formikarium ze szklanymi prostokątami przyklejonymi pod tą szybką tak, że po nałożeniu szybki na formikarium przykrywka nie mogłaby się osuwać. Na szybce przyklejony uchwyt.
Sorry za niedokładny opis i zagmatwane zdania - nie mam czasu
Klejenia- silikon akwarystyczny
Pytanko: Czy królowej Nigerek wystarczy te 6 mm na pełny obrót?
Jak coś nie rozumiecie to i tak powiecie. Za odpowiedzi dziękuje.
.png)