http://www.youtube.com/watch?v=l5G6sW0Eim8
Ok. 2:30 jest pokazane całe gniazdo, ale warto obejrzeć cały filmik i generalnie inne filmiki tego kolesia. Myślałem o zrobieniu czegoś podobnego, mam jednak sporo pytań:
1. Z tego co czytałem ten gatunek lubi się przeprowadzać. Co zrobić z tym fantem w warunkach domowych? Głupio by było, gdyby takie gniazdo jak to na filmie starczało tylko na rok, a potem trzeba by kombinować nad przeprowadzką.
2. Chciałem wykonać gniazdo z betonu / gipsu i zastanawiam się czego użyć jako materiału. Gips będzie łatwo obrobić (tzn. odlać), ale jakie są jego właściwości jeśli chodzi o nawilżanie? Ktoś zachwalał Ytong i to formi na filmiku też jest chyba z Ytonga. Pytanie tylko czym to obrabiać (jak np. zrobić komory)? A może odlać z betonu komórkowego?
3. Myślę o gnieździe pionowym i nie jestem pewien który wariant nawilżania lepszy : od dołu (czyli korytko, do którego dolewałbym wody i gniazdo by podsiąkało) czy z góry (wywiercić od góry kilka otworów na wodę, oczywiście nie na wylot do gniazda).
Zauważyłem już, że przy budowie formi człowiek uczy się głównie na błędach, a ja ich oczywiście chcę uniknąć, dlatego bardzo będę wdzięczny za wszelkie rady.
.png)