komora gniazdowa

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Awatar użytkownika
dawid2000x1

wt 12 maja, 2009

własnie robię komorę gniazdową dla myrmica sp. lepiej żeby była ona pionowa czy pozioma? Planowałem, żeby była pozioma. Odlew z gipsu już jest..teraz pozostaje mi tylko wydrążyć komory i miejsce nawadniania.całość będzie przyktyta z przodu szybką, a z tyłu kawałkiem twardej sklejki aby uniemożliwić ucieczkę mrówkom. Tu daje szybki plan :
Obrazek
czy jeśli gniazdo będzie pionowe to mogę wydrążyć komorę w kształcie liter L<patrz projekt> i potem będe tam wlewał wody, a gips poprostu będzie to "pił"?
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

wt 12 maja, 2009

dawid2000x1 pisze:komora gniazdowa
dawid2000x1 pisze:komorę gniazdową
Część gniazdowa :wink: Komora jest jedna a gniazdo to gniazdo.

Jeśli zrobisz gniazdo pionowe to lepiej wydrąż pasek u góry nad komorami, tak abym woda "spływała" w dół. w Gnieździe pionowym ta "L-ka" będzie ok.
Awatar użytkownika
dawid2000x1

wt 12 maja, 2009

wolałbym gniazdo poziome, gdyż wykombinowałem już sobie takie pudełko po czekoladkach plastikowe o wymiarach troszkę mniejszych niż kartka A4.
I tu kolejne pytanie...bo to pudełko ma zaledwie wysokość 4 cm. Mam zamiar włożyć tam poziomo częśc gniazdową. Czy to pudełko nie jest za niskie..czy dla mrówek to nie robi wielkiej różnicy?
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

wt 12 maja, 2009

W tym pudełku wylejesz gips, tak?
Awatar użytkownika
dawid2000x1

wt 12 maja, 2009

nie...gips mam wylany już w mniejszej foremce i to dużo...o wymiarach jakieś 10x6..jest to duże nie będzie.
ODPOWIEDZ