Problem z rozmnażaniem

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Strator

pt 22 maja, 2009

Witam
Hoduje nigerki od lipca zeszłego roku. Mam problem z tym, że kolonia od pewnego czasu przestała się w ogóle rozmnażać. Mam same larwy i jajka lecz ani jednej poczwarki. Kolonia liczy jakieś 100 mrówek. Pomóżcie mi. Co może być powodem tego że przestały sie rozmnażać? Czy to może być wina tego że je nie hibernowałem?
Awatar użytkownika
xXLukasXx
Kontakt:

pt 22 maja, 2009

Strator, powiem Ci, że ja miałem identycznie. Wszystkie larwy jak podrosły zostały zjadane... Skutkiem czego nie miałem już jakiś czas poczwarek w ogóle... Póki co, leżą w lodówce -> mam nadzieję że to pomoże, może też powinieneś spróbować ;)
www.clonk.glt.pl
www.n00bskie-studio.xt.pl
www.gravitysim.glt.pl
serdecznie zapraszam :)

Moje mrówki:[i]Lasius niger, flavus, emarginatus[/i]
JakubN

pt 22 maja, 2009

1.Winą może być zła dieta, podawaj więcej białka.
2.Winą może być niska temperatura co spowalnia okres "dojrzewania".
[b]Moje mrówki to:[/b]
Lasius niger,
Myrmica rubra,
Formica cinerea,
Tetramorium caespitum.
Awatar użytkownika
Strator

pt 22 maja, 2009

Temperature mam chyba dobrą. Wczoraj mierzyłem to było 24°C. Jeżeli mają wylądować w lodówce to jaka powinna panować tam temperatura??
ogon__

pt 22 maja, 2009

Strator pisze: Czy to może być wina tego że je nie hibernowałem?
Oczywiście, że tak.
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

pt 22 maja, 2009

Strator pisze:Jeżeli mają wylądować w lodówce to jaka powinna panować tam temperatura??
Zgodzę się z ogonem. To najprawdopodobniej właśnie dla tego, że nie hibernowałeś. Co do temperatury to 3-5'C powinno wystarczyć :wink:
Awatar użytkownika
Strator

sob 23 maja, 2009

Ale ja moge je hibernować teraz na lato?
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

sob 23 maja, 2009

Możesz, wystarcza 2-3 tygodnie w lodówce, jednak trzeba je wcześniej do tego przygotować.
q2ty

sob 23 maja, 2009

Podłącze się do pytania, gdyż mam podobny problem z L.niger. Od lutego nie powstał ani jeden nowy kokon, larwy podrosły, ale żadna nie zamierza rozwijać się dalej. Temp pow. 24, do jedzenia mieszanka i sporo owadów więc z głodu na pewno nie cierpią. Kolonia była zimowana przez 2 miesiące od listopada. Królowa dosłownie kilka dni temu złożyła parę jajek. Cierpliwość cierpliwościa, ale 4miesiące na rozwój nigera to trochę niepokojący objaw :?
Awatar użytkownika
the4dk
Kontakt:

pn 25 maja, 2009

Miałem to samo. Nigery z zeszłego lata, nie hibernowane. Pomogło lekkie podgrzewanie lampką i sporo białka. Z tym, że moim mrówom szybko nudzi się białko jednego rodzaju, także muszę się trochę nagimnastykować żeby chciały wcinać :).
[url=http://rapidshare.com/files/155359610/djNoizz.rar]Ściągnij moją muzę[/url] lub [url=http://djnoizz.wrzuta.pl]posłuchaj na Wrzucie[/url]
ODPOWIEDZ