Czy ciągłe przeprowadzki mrówek to normalne?

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Litorek

pt 12 cze, 2009

Moje czerwone mrówki w dzień schodzą do ziemi na arenie, a w nocy do formikarium i tak w kółko. Przenoszą jaja, poczwarki, larwy tylko jak się z ciemni.

Proszę używanie polskich* znaków.Post był (i niestety nadal pozostał) nieczytelny. - Miniu
*Proszę nie pisać wyrazów z wielkiej litery kiedy gramatyka tego nie wymaga - Jeremi
Postaram się :) - Miniu
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Litorek, łącznie zmieniany 4 razy.
Litorek

pt 12 cze, 2009

no i to że jakieś niezdecydowane są wolał bym je oglądać przez szybkę ciągle a tak to mnie wkurzają one
ogon__

pt 12 cze, 2009

Może mają za ciepło? Nie podgrzewasz czymś formikarium?
Litorek

pt 12 cze, 2009

trzymam na terrarium węża ogólnie arena i formikarium jest połączone typu L wiec arena bardziej przylega do terrarium i temperaturę mam 25 C ale nie mam jak ochłodzić bo tyle mam w pokoju może to za duża ilość światła jest bo trzymam blisko okna słońce nie pada w sumie ale jest dosyć jasno
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

pt 12 cze, 2009

Temperatura jest ok. Może faktycznie to przez to światło, moje Myrmica (czerwone mrówki) nie cierpią światła. Skoro formi tak stoi ustawione to zakrywaj je czymś a do obserwacji odkrywaj.

Jeśli chodzi o ziemię na arenie to czy jest ona wilgotna i jaką ma grubość?

PS. Używaj znaków przestankowych, bo trudno cokolwiek zrozumieć, czytałem ten post 3 razy :p
Litorek

pt 12 cze, 2009

ziemi jest mało, może 3 mm, a wilgotność jest różna, obecnie o godzinie 19:10 mrówki znów przeszły do formikarium i tam siedzą teraz, spróbuję je ustawić w inną stronę może poskutkuje dam znać jutro

[ Dodano: Pią 12 Cze, 2009 ]
a co do pisowni to przepraszam jestem dysortografem i dysgramatykiem nie umiem pisać gramatycznie bez błędów, a ortografie to mnie komputer poprawia, mogę dawać przecinki, ale nie mam pojęcia czy dobrze, mogę się postarać :!:
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

sob 13 cze, 2009

Litorek pisze:ziemi jest mało, może 3 mm
No to ok.
Litorek pisze:a wilgotność jest różna
Wilgotność na arenie, tak? Jeśli tak to arena ma być SUCHUTKA, a gniazdo stale wilgotne. Wtedy nie będziesz widział tych migracji :p

Napisz jak poszło z tym przestawianiem formi?

PS. No i widzisz, ten post przeczytałem bez najmniejszych problemów. Jak się chce to można :wink:
Ostatnio zmieniony sob 13 cze, 2009 przez pawelllQwE, łącznie zmieniany 1 raz.
Litorek

sob 13 cze, 2009

jutro po obserwuje mrówki z rana bo dziś nie miałem czasu

[ Dodano: Nie 14 Cze, 2009 ]
jak na razie mrówki znoszą w niższe partie formikarium larwy i poczwarki jaja, a co do areny to ziemia jest za wilgotna, bo paruje woda na szyby, chyba wymienię ja na suchy piasek, a później dam znać, czy się przeniosły na arenę, na razie jest w miarę spokojnie
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

ndz 14 cze, 2009

Wymień, najprawdopodobniej to było przyczyną :wink:
Awatar użytkownika

ndz 14 cze, 2009

Wycierać wodę i wietrzyć.
[size=150]ൡ ళ ఊ [/size] q ń = g n
Litorek

ndz 14 cze, 2009

no jak na dzisiaj to siedzą spokojnie w formikarium, muszę dać im piasek jutro