Znalazłem królowa rojkową
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
Nie nie ma jakiś tam różnic są to całkiem inne mrówki. Liczne kolonie występują u obu gatunków. Nie mam zamiaru wymieniać ci teraz szczegółowych różnic w budowie gdyż widać że jesteś laikiem i nawet byś ich nie zauważył. Proponuję pooglądać zdjęcia i porównać.Litorek pisze:jakieś różnice
Formica fusca
http://users.v-lo.krakow.pl/~locutus/ff4.jpg
Lasius niger
http://users.v-lo.krakow.pl/~locutus/ln.jpg
Ostatnio zmieniony ndz 14 cze, 2009 przez Harnaś, łącznie zmieniany 1 raz.

MAĆKO
Harnaś mądralo ty albo głupi jesteś albo niedowidzisz ze to forum "Pierwsze kroki" jest dla ludzi co się mało znają albo w ogóle, jak bym wiedział jak odróżnić, to bym nie pytał jakie są różnice, po za tym jak nie masz zamiaru wymieniać różnic w budowie, to po co w ogóle się tu udzielasz, chyba po to żeby komuś pokazać ile to ja wiem o mrówkach, ale nie powiem bo i tak niema takiego mądrego jak Ja, dorośnij bo ja nie lubię przemądrzałych smarkaczyHarnaś pisze:Nie mam zamiaru wymieniać ci teraz szczegółowych różnic w budowie gdyż widać że jesteś laikiem i nawet byś ich nie zauważył.
buahahaha
czlowieku, masz do dyspozycji wpip zdjec i glupio pytasz jaka jest roznica
kolega nakierowal cie na dobry kierunek rozpoznania twojej mrowki a ty jeszcze na niego z morda wyskakujesz
znajdz sobie klucz i oznacz
kolega nakierowal cie na dobry kierunek rozpoznania twojej mrowki a ty jeszcze na niego z morda wyskakujesz
znajdz sobie klucz i oznacz
Camponotus sp ->Dziennik
Lasius niger
Lasius niger
Powiedzmy że puszcze pomimo uszu twoje wulgarne zachowanie. I już wszystko opiszę.
viewtopic.php?t=2460
Oto lektura która nikomu jeszcze nie zaszkodziła a na pewno oszczędziła nerwów wielu użytkownikom i moderatorom. Szczególnie zwracam uwagę na końcówkę punktu drugiego.
Chyba łatwiej jest zerknąć na zdjęcie które ci ktoś łaskawy podlinkował?

Dział pierwsze kroki nie usprawiedliwia braku elementarnej wiedzy na temat mrówek.Litorek pisze:"Pierwsze kroki" jest dla ludzi co się mało znają albo w ogóle
viewtopic.php?t=2460
Oto lektura która nikomu jeszcze nie zaszkodziła a na pewno oszczędziła nerwów wielu użytkownikom i moderatorom. Szczególnie zwracam uwagę na końcówkę punktu drugiego.
Ale potrafię rozróżnić dwie mrówki na podstawie zdjęć w przeciwieństwie do ciebie.Litorek pisze:albo głupi jesteś albo niedowidzisz
To forum to Formicopedia a "Pierwsze kroki" to dział. Skoro sam piszesz, że jesteś początkujący to po kiego grzyba mam ci pisać, że u mrówek z rodzaju Lasius powierzchnia grzbietowa pozatułowia jest wyraźnie krótsza od powierzchni tylnej a u Formic powierzchnia grzbietowa pozatułowia jest prawie tej samej długości co jej powierzchnia tylna. Tak chcesz te mrówki rozróżnićLitorek pisze:to forum "Pierwsze kroki" jest dla ludzi co się mało znają albo w ogóle
Chyba łatwiej jest zerknąć na zdjęcie które ci ktoś łaskawy podlinkował?
Przecież za pomoc chyba nie biją... jeszcze.Litorek pisze:to po co w ogóle się tu udzielasz,
W moim poście nie korzystałem ze swojej wiedzy o mrówkach tylko ze strony Lokiego która z resztą tez ci polecam: http://myrmekologia.prv.pl/Litorek pisze:pokazać ile to ja wiem o mrówkach
Ta część twojej wypowiedzi jest dla mnie nieco niezrozumiała.Litorek pisze:ale nie powiem bo i tak niema takiego mądrego jak Ja
To bardzo fajnie bo ja też.Litorek pisze:dorośnij bo ja nie lubię przemądrzałych smarkaczy
Spoko, jak złapiesz Manica rubida to daj znać.ok przesadziłem, Dzięki Harnaś, niepotrzebnie Cie obraziłem, chciałeś mi pomóc sorki![]()
![]()
Ostatnio zmieniony pn 15 cze, 2009 przez Harnaś, łącznie zmieniany 1 raz.

MAĆKO
według tego co piszesz Harnaś to muszę mieć Formica fusca, to bym się ucieszył w tedy, po za tym złoży jaja, później larwy będą, poczwarki i wyjdzie mrówka w tedy to 100% będę miał pewność. A co do wścieklicy dorodnej to dobrze by było złapać parę królowych.
[ Dodano: Czw 18 Cze, 2009 ]
ile trwa mniej więcej czas przemiany z jaja w mrówkĘ?
[ Dodano: Czw 18 Cze, 2009 ]
ile trwa mniej więcej czas przemiany z jaja w mrówkĘ?
.png)