Nie jest wesoło.

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Awatar użytkownika
BartTP

sob 20 cze, 2009

No cóż - wziąłem auto i przejechałem się po miejscach, gdzie spodziewałem się znaleźć ciekawe gatunki mrówek (tam, gdzie je znajdowałem w latach poprzednich).

Lipa, mili Państwo. Moja urzędowa kolonia F. sanguinea zniknęła; na szczęście została sąsiednia. Ciekawe tylko, skąd przylecą samce... :(

F. exsecta - wywiało. Spodziewałem się ją zastać na ładnej, kserotermicznej łączce, gdzie na pewno występowała - ani widu, ani słychu. Stada F. fusca i jedna rachityczna F. sanguinea na drzewie - i tyle.

L. fuliginosus nawet nie zaczęła furażerować jak powinna, tylko szwenda się ospale wokół gniazda. Królowych: brak.

I najgorsze - jedyne stanowisko, gdzie była F. truncorum, zostało osuszone i zaorane. Ech, kur**, żeby ich tak pokręciło. :cry: A tak chciałem upolować królową tego pięknego gatunku... :cry:

Łączcie się ze mną w bólu.
Ostatnio zmieniony sob 20 cze, 2009 przez BartTP, łącznie zmieniany 1 raz.
sodek

sob 20 cze, 2009

kaszana..

byłem ostatnio w lesie i co.. ?

tam, gdzie był wielki kopiec F.rufa jakiś debil wbił butelkę.. :szczena: Jak sie ktoś nie interesuje przyrodą itp. to niech przynajmniej jej nie niszczy ani nie zaśmieca a tu taki zonk.. Ludzie nie dbają o lasy.. a dzieci (najprawdopodobniej) niszczą mrowiska.. :szczena: :wtf:
[img]http://img132.imageshack.us/img132/1904/177b.gif[/img]
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

sob 20 cze, 2009

U mnie tez ostatnio gdzieś wywiało F.truncorum :wtf: na ich miejscu znalazłem.... CZTEROKROPKA :szczena: :szczena: :szczena:

Raczej nie był to najazd na kolonię F.truncorum :lol: Pewnie się wyprowadziły, ale czemu to nie wiem. Oczywiście F.cinerea szybko zauważyły "tanią nieruchomość na allegro" :p i postanowiły najechać (jeśli można to tak nazwać) na czterokropka. Nie widziałem żadnej walki miedzy nimi, tylko uciekające cztero... w trawy. Kiedy przyszedłem zobaczyć co stało się po 3 godz. zauważyłem tylko F.cinerea, które kozaczyły na nowo zdobytym terenie. Patrolowały go.

Nie jest to oczywiście żaden wandalizm, ale chciałem napisać co i jak. jeśli o wandalizm chodzi, to ostatnio chodząc po lesie zobaczyłem jakieś dzieciaki które rzucają kamieniami w mrowisko rudnic, a ich starzy stoją obok i ze sobą gadają. Wziąłem jednego i drugiego za fraki i przyprowadziłem do rodziców, oni ich opier****** i sami się zaczerwienili :roll:
Ostatnio zmieniony sob 20 cze, 2009 przez pawelllQwE, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Miniu

sob 20 cze, 2009

U mnie w miejscach, do których stale zaglądam już po zimie zauważyłem brak młodej koloni F.polycteny, a także L.fuliginosus zniknęła prawdopodobnie z powodu częstych zmian temperatur w mojej okolicy na początku marca.
Łącze się z tobą w bólu i mam tylko nadzieje że skoro zniknęło 1 gniazdo F. truncorum to w okolicy powstały co najmniej 3 nowe
Awatar użytkownika
BartTP

sob 20 cze, 2009

Po zaoraniu? Wątpię. Pokręciłem się tam deczko, ale gdy natknąłem się na pierwsze patrole F. polyctena, dałem za wygraną... Nie było mnie tam jakiś czas - ciekawe, kiedy zaorali: latem, czy zimą? Latem jeszcze jakieś miałyby szanse, ale zimą... Ech.

A właśnie - kiedy jest rój F. truncorum? Jakoś teraz powinien wypadać, nie? Nie mam przed nosem monografii, a sam nie pamiętam. Sprawdzi ktoś? Planowałem założyć sobie kopiec na ogródku, żeby mieć te ślicznotki przez cały rok na oku. :) Oczywiście - założenie kolonii via pasożytnictwo na F. fusca, a nie podbieranie kopca.
Ostatnio zmieniony sob 20 cze, 2009 przez BartTP, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Miniu

sob 20 cze, 2009

Ich rójki wypadają od połowy czerwca do połowy sierpnia wg. tabeli http://ameisenforum.de/schwarmflug.php
Awatar użytkownika
BartTP

sob 20 cze, 2009

No to dobra. Jutro, jeśli będzie piękna pogoda, spędzę w tym lesie cały Boży dzień, a sukę dorwę! :twisted:
Ostatnio zmieniony sob 20 cze, 2009 przez BartTP, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ