Formikarium z akwarium

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

kacz0r

śr 03 cze, 2009

Witam, jestem nowy i zaciekawiły mnie mrówki. Mam kilka pytań, a więc tak:

1. Czy mogę zrobić domowymi sposobami formikarium? (jeśli tak można podać z góry dziękuje)
2. Mam do wykorzystania ok. 10litrowe akwarium czy mogę go użyć do budowy?
3. Czy mogę nałapać zwykłych mrówek które zasiedlają się w swoim naturalnym gnieździe niedaleko domu?
4. Czy mogę mieć zwykłe mrówki bez królowej?

Z góry dziękuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez kacz0r, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

śr 03 cze, 2009

kacz0r pisze:1. Czy mogę zrobić domowymi sposobami formikarium?
Możesz, polecam BMW http://formicopedia.org/mrowki/Formicopedia

Oraz lekturę z forum.
kacz0r pisze:Mam do wykorzystania ok. 10litrowe akwarium czy mogę go użyć do budowy?
Możesz, j/w.
kacz0r pisze:3. Czy mogę nałapać zwykłych mrówek które zasiedlają się w swoim naturalnym gnieździe niedaleko domu?
Nie.
kacz0r pisze:4. Czy mogę mieć zwykłe mrówki bez królowej?
Nie ma takiej opcji :wink:

Zapomniałbym, witaj!
bodzio12

czw 11 cze, 2009

chciałbym hodować Formica fusca w formikarium R
1 jakie wymiary musi mieć formikarium dla 800 robotnic
2 czy będzie im dobrze w takim formikarium
Ostatnio zmieniony pt 12 cze, 2009 przez bodzio12, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

czw 11 cze, 2009

bodzio12 pisze:formica fusca w formikarium R
To dobre i ładne formikarium ale najważniejsze to zadbanie o właściwe warunki dla mrówek.
[size=150]ൡ ళ ఊ [/size] q ń = g n
bodzio12

pt 12 cze, 2009

ale jakie powinny byc wymiary formikarium
Ostatnio zmieniony pt 12 cze, 2009 przez bodzio12, łącznie zmieniany 1 raz.
Rosomak

ndz 21 cze, 2009

1. Jak rozumiem są 4 typy wypełnienia formikarium: ziemne/piaskowe, korkowe, gipsowe, betonowe. Jakieś jeszcze ?
2. Czy w formikarium betonowym i gipsowym, mrówki również rozbudowują swoją siedzibę (startując z korytarza i jednej komory dla królowej), czy muszą dostać wykonaną całość od razu (nuda) ?
3. http://antmania.pl/index.php?go=10&aid=38&typ=arty
Beton na fotografii ma jakieś pory. Dotychczas podczas prac z betonem nie zauważyłem powstawania porów. Jak powstały ?
4. Czy w hodowli gmachówek zamiast korka w formikarium wkłada się poprostu plaster drzewa ? O co chodzi z jakimś szklanym pniem ?
5. Stearyna, wazelina, parafina, talk w alkocholu. Czyli ma być sypkie albo śliskie ? Wybór zależy od gatunku czy jest uniwersalny ? Młoda dziewczyna kupowała w aptece wazelinę truskawkową. To służy do smarowania ust, czy ciekawszych zastosowań ? :wink:
6. W naturze część mrówek buduje kopce. Jeżeli część gniazdową połącze z areną to kopiec (mam na myśli usyp ziemi, nie część z wygrzewającymi się poczwarkami) będzie zabudowywał ujście rurki na arenę czy nie będzie go wcale ? Jeżeli nad warstwą ziemi w formicarium zostawię np. 5 cm przestrzeni, to tam usypią mi kopiec czy też ziemię wywleką i rzucą na arenę ? Jest na to zasada, czy na tym polega frajda aby to obserwować ? :wink:

Po okresie czasowego pasożytnictwa na reszcie kolonii, obiecuję być dobrą robotnicą i pracować na rzecz mrowiska :mrgreen:

Z wyrazami szacunku, Rosomak
sodek

ndz 21 cze, 2009

Rosomak pisze:1. Jak rozumiem są 4 typy wypełnienia formikarium: ziemne/piaskowe, korkowe, gipsowe, betonowe. Jakieś jeszcze ?
chyba nie, oprócz tego żelżalu
Rosomak pisze: 2. Czy w formikarium betonowym i gipsowym, mrówki również rozbudowują swoją siedzibę (startując z korytarza i jednej komory dla królowej), czy muszą dostać wykonaną całość od razu (nuda) ?
To chyba zależy od gatunku, z tego co wiem to np. Messor barbarus bez problemu mogą kopać w takim materiale
Rosomak pisze: 5. Stearyna, wazelina, parafina, talk w alkocholu. Czyli ma być sypkie albo śliskie ? Wybór zależy od gatunku czy jest uniwersalny ? Młoda dziewczyna kupowała w aptece wazelinę truskawkową. To służy do smarowania ust, czy ciekawszych zastosowań ? :wink:
Ma być na ściankach formi zrobione tak, żeby mrówki nie uciekły :) Raczej śliskie żeby się po tym ślizgały :) Też chyba zależy od gatunku, bo chyba te nieco sprytniejsze będą usypywały piaskiem dróżkę przez zabezpieczenie i wyjdą. Popróbuj z tą wazeliną może też zda egzamin :)
[img]http://img132.imageshack.us/img132/1904/177b.gif[/img]
Awatar użytkownika

ndz 21 cze, 2009

Pory w betonie = beton komórkowy czyli pianobeton - zastygła betonowa piana. :-)

Chodzi o to, że dzięki spienieniu betonu uzyskuje się lekki materiał, zmniejsza się zużycie "betonu" i otrzymuje się materiał izolacyjny (izolatorem jest zamknięte w pęcherzykach powietrze).
Beton taki jest łatwy w obróbce (chociaż nieco kruchy) stąd jego zastosowanie w budowie domków dla mrówek.

Zbyt wilgotny gips mrówki są w stanie nieco przebudować. Normalnie po prostu mieszkają w tym co dostają. Jeśli chcesz pooglądać jak kopią mrówki to do pudełka po tiktakach wsyp drobnego piasku, zalej wodą żeby zagęścić piasek i umieść na arenie.

Szklany pieniek to dwa podłużne paski szkła. Między nimi umieszcza się korek. Zaletą tego rozwiązania jest możliwość dogrzewania lampką górnej części i nawilżania od dołu poprzez trzymanie korka bezpośrednio w wodzie. taki szklany pieniek można wybudować w formikarium z fosą.

Wazelina techniczna. Talk najlepiej normalny, a nie w postaci proszku do pampersów. Alkohol to szybko odparowujący nośnik talku - warstwę ochronną szybko się dzięki temu nakłada.
[size=150]ൡ ళ ఊ [/size] q ń = g n
Rosomak

czw 09 lip, 2009

Jak miałbym spienić ten beton ?
Co z pytaniem nr. 6 ?
Awatar użytkownika
cupi

czw 09 lip, 2009

Rosomak pisze:6. W naturze część mrówek buduje kopce. Jeżeli część gniazdową połącze z areną to kopiec (mam na myśli usyp ziemi, nie część z wygrzewającymi się poczwarkami) będzie zabudowywał ujście rurki na arenę czy nie będzie go wcale ? Jeżeli nad warstwą ziemi w formicarium zostawię np. 5 cm przestrzeni, to tam usypią mi kopiec czy też ziemię wywleką i rzucą na arenę ? Jest na to zasada, czy na tym polega frajda aby to obserwować ?
Ja osobiście nie znam nikogo kto wyhodował na tyle wielką kolonię mrówek leśnych, by zbudowały kopiec. Ani też nikogo kto miałby zbudowane kopce ziemne przez np. nigerki ( do tego potrzebne są kępy traw).
Rosomak pisze:Jak miałbym spienić ten beton ?
Betonu się nie pieni, kupuje się go już spienionego w postaci "suporków" i "suporexów".
Ostatnio zmieniony czw 09 lip, 2009 przez cupi, łącznie zmieniany 1 raz.
Rosomak

pt 17 lip, 2009

To nie można odrazu że o suporex chodzi :mrgreen:
Myslałem że to jakaś kosmiczna technologia.

Dziękuje serdeczniem, Rosomak
ODPOWIEDZ