Znalazłem razem trzy takie królowe i kilka poczwarek
Kilka minut potem zauważyłem kolonie tego samego gatunku Myrmicy, która miała gniazdo w małym spróchniałym kawałku drewna. Niestety nie byłem przygotowany na łąpanie mrówek i miałem tylko pudełko, do którego nie zmieściło by się to ich gniazdo z drewnem. Wysypałem je do niego. Co do jednej mrówki. Potem rozciąłem drewno i w środku nie było też żadnej mrówki. W pudełku było kilka mrówek ze skrzydłami, więc kolonia chyba szykowała się do rójki. Nie zauważyłem tam królowej, ale Myrmice mają małe królowe, więc mogłem nie zauważyć.
kilka pytań:
Zamknąłem Myrmice w pudełku i poszedłem na dalszy obchód terenu... Znalazłem kawałek drewna. Oderwałem od niego kawałek kory może z 5x5 cm. Były tam BARDZO malusieńkie mrówki (tak małych jeszcze nie widziałem) poza drewnem nie było ich, więc gniazdo musiały mieć w tym drewnie. Również tu było dużo mrówek ze skrzydłami. Te drewno z nimi też zabrałem. Mrówki wyglądem przypominają Faraonki (zdjęcie na str. głównej), tylko są bardzo malutkie.
Pytania:
Trochę się rozpisałem...
Może napisałem to trochę chaotycznie ale bardzo mi zależy na szybkiej i dokładnej odpowiedzi..
Poprawił Johnbol. Nazwy rodzajowe piszemy z dużej litery. Nowe zdanie również wypadałoby zacząć dużą literą. Faktycznie, było trochę chaotycznie - co mniej uciążliwych literówek nie zaznaczyłem kolorem, ale na przyszłość proszę o odrobinę staranności.
.png)