Witam wczoraj złapałem 3 Królowe L.niger i 25 lipca do 6 sierpnia mnie nie będzie, czy przez ten okres czasu królowe dadzą sobie rade i czy nie zabraknie im tlenu/woda nie wyparuje??
I widzę że jedna królowa zniosła 2 jajka tylko ona z nimi się nie opiekuje, tylko zniosła i leżą czy to normalne(to moja 1 królowa) ??
A czy coś stanie się z jajkami przez te 2 tygodnie np. zrobią się kokony??
2 tygodnie bez nowego powietrza
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
jesli trzymasz je w probowce albo tik-taku i maja zapewniana wilgoc na ten czas to nic sie nie stanie. jesli zamkniecie ich nowych domkow przepuszcza powietrze (jak np.wata) to beda sie mialy dobrze. rozwoj nigerkow nie jest taki szybki, ale po 2 tygodniach moze z jakiegos jaja zrobic sie juz mala larwa, a do poczwarki (kokonu) jeszcze daleka droga
nigery zakladaja kolonie w sposob klasztorny wiec nie beda potrzebowaly jedzonka az do pierwszych robotnic wiec bezproblemowo mozesz je tak zostawic jesli spelnisz powyzsze warunki 
Camponotus sp ->Dziennik
Lasius niger
Lasius niger
Jak podrzucisz jej tak z 4 kokony to myślę, że się nimi zajmie, ale zrób to jak już wrócisz, bo inaczej możesz nie zdążyć i robo wylęgną się przed twoim powrotem.
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
Lasius umbratus
Formica sanguinea
Camponotus ligniperda
Formica sanguinea
Camponotus ligniperda
.png)