Oto i one (kliknij aby powiększyć):

Pozdrawiam i udanych łowów życzę
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
Skąd ta pewność? nie wiesz jak dokładnie wygląda ten taras. Właściwie tuż pod płytkami jest ziemia, więc mrówki nie muszą głęboko kopać. To, że niby nie gnieżdżą się na tarasie to dla mnie żaden argument.A ja wam powiem tak to na 100% sa umbra. Flavus nie zagnieździł by się raczej na tarasie.
dla mnie jest bo one wybierają miejsca gdzie mogą hodować mszyce (zazwyczaj) chyba, że taras jest malutki lub rosą tam roślinki.) No ale jak to bywa z zwierzętami mogą różnie wybierać miejsca swojej egzystencji. Po prostu uważam, że taras to strasznie nie typowe miejsce jak na L flavus.Mrówkolew pisze:Skąd ta pewność? nie wiesz jak dokładnie wygląda ten taras. Właściwie tuż pod płytkami jest ziemia, więc mrówki nie muszą głęboko kopać. To, że niby nie gnieżdżą się na tarasie to dla mnie żaden argument.
Mrówkolew pisze:Wygląd królowych umbratusa i flavusa jest bardzo podobny
Moje obserwacje wskazują, że umbratusy roją się jednoczesnie z L.niger. L.flavus roją się później, gdzieś w sierpniu.wyszedłem już troszkę z wprawy, jednak wydaje mi się, że to flavus, gdyż zazwyczaj roją się wcześniej niż umbratusy. Jeszcze się nie spotkałem z tym, żeby umbratus roił się równorzędnie z nigerem (który teraz też ma rójkę u mnie).
A moje obserwacje wskazują, że wszystkie te gatunki roją się w tym samym czasie.LUK pisze:Moje obserwacje wskazują, że umbratusy roją się jednoczesnie z L.niger. L.flavus roją się później, gdzieś w sierpniu.