Czy taki oto pojemnik może być alternatywą dla szklanej probówki?? Jest on wykonany z grubego plastiku. http://zapodaj.net/e30ec726455f.jpg.html
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
Można to zrobić. Ja tak zrobiłem rok temu z L.flavus. Bardzo przyspiesza to rozwój kolonii.Malfette pisze:Czy są duże szanse na to w hodowli?
Tak, wystarczy je razem umieścić.Malfette pisze:2. Zakładając taką kolonię, wystarczy po złapaniu tych dwóch samic umieścić je razem w jednej probówce, czy trzeba jakoś je adoptować?
Jeśli chodzi o L.niger, to nadliczbowe królowe zostaną zabite po narodzinach pierwszych robotnic.Volxon pisze:2. U gatunków monoginicznych nadliczbowe królowe zostaną wcześniej czy później zabite.
Piszesz na podstawie własnych doświadczeń? U moich L.flavus minęło jakieś 6 miesięcy od momentu narodzin pierwszych robotnic do momentu wyeliminowania drugiej królowej.Jeśli chodzi o L.niger, to nadliczbowe królowe zostaną zabite po narodzinach pierwszych robotnic.
Istnieje taka możliwość.Malfette pisze:królowe się pozabijają lub ostatnia pozostała przy życiu zostanie "inwalidą"
Jak oglądałem walkę między moimi królowymi L.flavus to zacząłem bardzo poważnie obawiać się, że żadna królowa nie wyjdzie z tego cało.Malfette pisze:Czyli jest ryzyko, że królowe się pozabijają lub ostatnia pozostała przy życiu zostanie "inwalidą" :/