Jestem zielony
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
Witam od miesiąca dużo czytam o hodowli mrówek. Chce założyć własną hodowle ale mam problem. Byłem w lesie przez 2h szukałem jakiejś królowej a znalazłem tylko 1 i to z skrzydłami. Za tyg jadę na wieś do kileczy [koło zawadzkiego] czy mam jeszcze szanse spotkać L.niger? i w jakich miejscach szukać?Mam już próbówkę i formikarium w trakcie montażu.
PS.W jakim czasie będę mieć 1królowa i około 30robotnic?
PS2.Kolega ma też mrówki ale nie wiem jaki gatunek około 100robotnic i podobno już gdzieś ma mrówki z skrzydłami[młode królowe] czy to możliwe?
PS.W jakim czasie będę mieć 1królowa i około 30robotnic?
PS2.Kolega ma też mrówki ale nie wiem jaki gatunek około 100robotnic i podobno już gdzieś ma mrówki z skrzydłami[młode królowe] czy to możliwe?
Ostatnio zmieniony śr 05 sie, 2009 przez misiek821, łącznie zmieniany 1 raz.
misiek821, nie musisz szukać, po prostu idź się przejdź po mieście popołudniu
Masz ogromne szanse na załapanie czegokolwiek 
Ad1. Czas ten jest zależny od wielu czynników, więc może się mocno różnić, w każdym razie u mnie dobiły 30tki jakoś po 5 miesiącach... (wolne tempo, w stosunku do innych...)
Ad2. Byłoby to możliwe u mrówek z rodzaju Leptothorax, które charakteryzują się niewielkimi koloniami, ale nie wiem, czy akurat osiągają aż taką liczebność.. U nigerków jest to mało prawdopodobne, i to niewielkie prawdopodobieństwo sprowadza się do jakiegoś "błędu" - był na forum temat, że u kogoś w kolonii ok. 100 robotnic (nie pamiętam dokładnie liczebności...) pojawiły się w sporej ilości samce. Jednakże nie jest to rzecz normalna u tego gatunku, i raczej rzadko się tak dzieje... Może Twój kolega dokładał im poczwarki? Wtedy możliwe, że przyniósł w tych poczwarkach samce
Ad1. Czas ten jest zależny od wielu czynników, więc może się mocno różnić, w każdym razie u mnie dobiły 30tki jakoś po 5 miesiącach... (wolne tempo, w stosunku do innych...)
Ad2. Byłoby to możliwe u mrówek z rodzaju Leptothorax, które charakteryzują się niewielkimi koloniami, ale nie wiem, czy akurat osiągają aż taką liczebność.. U nigerków jest to mało prawdopodobne, i to niewielkie prawdopodobieństwo sprowadza się do jakiegoś "błędu" - był na forum temat, że u kogoś w kolonii ok. 100 robotnic (nie pamiętam dokładnie liczebności...) pojawiły się w sporej ilości samce. Jednakże nie jest to rzecz normalna u tego gatunku, i raczej rzadko się tak dzieje... Może Twój kolega dokładał im poczwarki? Wtedy możliwe, że przyniósł w tych poczwarkach samce
www.clonk.glt.pl
www.n00bskie-studio.xt.pl
www.gravitysim.glt.pl
serdecznie zapraszam :)
Moje mrówki:[i]Lasius niger, flavus, emarginatus[/i]
www.n00bskie-studio.xt.pl
www.gravitysim.glt.pl
serdecznie zapraszam :)
Moje mrówki:[i]Lasius niger, flavus, emarginatus[/i]
- pawelllQwE
- Kontakt:
A ja białymisiek821 pisze:Jestem zielony
Szansa zawsze jakaś jest, albo spotkasz albo nie.misiek821 pisze:Za tyg jadę na wieś do kileczy [koło zawadzkiego] czy mam jeszcze szanse spotkać L.niger?
Wszędzie dosłownie wszędzie, podnoś też czasami kamienie, bo może jest już po rójce i się pochowały pod kamieniamimisiek821 pisze:i w jakich miejscach szukać?
Chodzi Ci o to w jakim czasie twoja kolonia osiągnie liczebność 30 robo? Zależy jaki gatunek.misiek821 pisze:PS.W jakim czasie będę mieć 1królowa i około 30robotnic?
Pewnie to jakieś Myrmica (czerwone mrówki), one maja właśnie takie odpały :Pmisiek821 pisze:PS2.Kolega ma też mrówki ale nie wiem jaki gatunek około 100robotnic i podobno już gdzieś ma mrówki z skrzydłami[młode królowe] czy to możliwe?
Wiem że zamawiał poczwarki z internetuxXLukasXx pisze:misiek821, Może Twój kolega dokładał im poczwarki? Wtedy możliwe, że przyniósł w tych poczwarkach samce
Najberdziej to ja chce L.niger.Ale cza ją najpierw znalesc:D
Po jakim czasie hodowla zaczyna być interesująca.Z tego co przeczytałem to przez pierwsze kilka tyg to nuda.
Niby nuda
Ale emocje związane z zauważeniem pierwszego jajeczka, pierwszej larwy, pierwszej poczwarki i wreszcie pierwczej robotnicy są warte czekania
Interesujaca ? Hmm... Zalezy - jeśli są w próbówce na w miare małej arenie to juz w okolicach 20 robotnic bedziesz miał szanse zauważyć jakieś wycieczki po pokarm
A jeśli będzie je dogrzewał powyżej 25*C to powinno iść szybko, pod warunkiem,ze kolonia będzie miała cały czas dostęp do pokarmu - i to zarówno mikstury jak i białka.
Interesujaca ? Hmm... Zalezy - jeśli są w próbówce na w miare małej arenie to juz w okolicach 20 robotnic bedziesz miał szanse zauważyć jakieś wycieczki po pokarm
A jeśli będzie je dogrzewał powyżej 25*C to powinno iść szybko, pod warunkiem,ze kolonia będzie miała cały czas dostęp do pokarmu - i to zarówno mikstury jak i białka.
A jak się zesram to się mam podetrzeć? Do czegoś musisz ją przecież zabrać.
Polecam
Atlas mrówek
W nim znajdziesz wszystkie odpowiedzi.
A co do probówki to nie koniecznie. Może być tic tac lub strzykawka.
PS: Formik mnie chyba nie zje za rozpowszechnianie jego dzieła.
Polecam
Atlas mrówek
W nim znajdziesz wszystkie odpowiedzi.
A co do probówki to nie koniecznie. Może być tic tac lub strzykawka.
PS: Formik mnie chyba nie zje za rozpowszechnianie jego dzieła.
Ostatnio zmieniony czw 06 sie, 2009 przez Harnaś, łącznie zmieniany 1 raz.

MAĆKO
Jak chcesz złapać L. niger patrz po dnogi chodząc po chodniku. W ciepłe wieczory nie sposób czegoś nie złapać.misiek821 pisze:Byłem w lesie przez 2h szukałem jakiejś królowej a znalazłem tylko 1 i to z skrzydłami.
Łapiesz ją rękoma, ale dobrze miec jakis pojemniczek żeby jej nie musieć nieśc do domu w rękach.misiek821 pisze:Jak już znajde królową to jak mam ją złapac?
Camponotus ligniperdus
Lasius niger
Tetramorium caespitum
Lasius niger
Tetramorium caespitum
Wręcz przeciwnieHarnaś pisze: PS: Formik mnie chyba nie zje za rozpowszechnianie jego dzieła.
To "Polecam" podniosło mnie na duchu
Jutro wyjdzie wersja poprawiona.
Ostatnio zmieniony czw 06 sie, 2009 przez Formik, łącznie zmieniany 1 raz.
a do łapanie królowych mozna uzywac ekshaustora?[to urządzenie z atlasu rozdział 2]
A i ile można trzymać razem królowe np. ide wieczorem i widzę królową a zaraz 2. To czy je moge razem do pojemnika dac? I kiedy max moge je rozdzielic
S: Staraj się pisać bardziej po polsku
A i ile można trzymać razem królowe np. ide wieczorem i widzę królową a zaraz 2. To czy je moge razem do pojemnika dac? I kiedy max moge je rozdzielic
S: Staraj się pisać bardziej po polsku
Ostatnio zmieniony czw 06 sie, 2009 przez misiek821, łącznie zmieniany 2 razy.
Zależy jakiego gatunku.
Bardziej mi chodzi o czas transportu do domu.15-20min. Ile królowych może byc max w próbówce? L.niger. Dzisiaj widziałem mrówkĘ z opisem L.niger ale była troche mała chodziaż odwłok był wielki, czy tak może wyglądac królowa?
Ostatnio zmieniony czw 06 sie, 2009 przez misiek821, łącznie zmieniany 1 raz.
Pewno tyle żeby się nie zadusiły:P A nie możesz kupić sobie długą probówkę, porozdzielać w środku na komnaty... byłoby o wiele prościej. Ja dawałem po trzy królowe to jedna mi padała, więcej to raczej już niehumanitarne. Nie zapomnij o wodzie...
spokojnie wytrzyma.misiek821 pisze:Bardziej mi chodzi o czas transportu do domu.15-20min.
chodzi ci o transport, czy o rozwój koloni.misiek821 pisze:Ile królowych może byc max w próbówce?
O transport, zależy od probówki.
O rozwój jedna.
pooglądaj sobie galerię, królowe mają mięśnie po skrzydłach robo nie, odwłoki mogą mieć i rob i królowe duże, zależy ile mają w nim pokarmu.misiek821 pisze:L.niger. Dzisiaj widziałem mrówkĘ z opisem L.niger ale była troche mała chodziasz odwłok był wielki czy tak może wyglądac królowa?
Lasius umbratus
Formica sanguinea
Camponotus ligniperda
Formica sanguinea
Camponotus ligniperda
- socolovsky
Przyłączam się do pochwał, atlas jest pierwsza klasa (zwłaszcza graficznie).
Gdy już poprawicie to możemy dać tutaj pod normalnym adresem: http://formicopedia.org/Atlas.pdf a nie na rapiszarawe
[size=150]ൡ ళ ఊ [/size] q ń = g n
Ja jednak muszę przyznać że oprawa graficzna gatunków mrówek jest mało dokładna. Powinno wyglądać to bardziej tak - http://formicopedia.org/mrowki/Plik:For ... a_MAck.jpg
Może to i trudne żeby wszystko tak wyglądało, ale naprawdę taki styl graficzny tych mrów jest mało dokładny bym rzekł. Ogólnie super.
Może to i trudne żeby wszystko tak wyglądało, ale naprawdę taki styl graficzny tych mrów jest mało dokładny bym rzekł. Ogólnie super.
Ostatnio zmieniony pt 07 sie, 2009 przez Mentos, łącznie zmieniany 1 raz.
[url=http://www.youtube.com/watch?v=IncF-eaQn_g]zabawny film[/url]
[url=http://www.youtube.com/watch?v=pNPX-XNgafM]nasrane w głowie[/url]
[url=http://www.youtube.com/watch?v=c19P1G8lPXo]Jim Carrey i nic dodać[/url]
[url=http://www.youtube.com/watch?v=pNPX-XNgafM]nasrane w głowie[/url]
[url=http://www.youtube.com/watch?v=c19P1G8lPXo]Jim Carrey i nic dodać[/url]
Nie potrzebuję żadnych zgód na użycie, bo sam je robiłem.qń pisze:Jeśli to ma być poważny Atlas dla hodowców to należy podać jeszcze źródło (zdobyć zgodę na użycie) rysunków bo już gdzieś na necie te rysunki widziałem.![]()
Zdjęć niestety idealnie nie odwzoruję, a okazów do zrobienia zdjęć nie posiadam. Te rysunki miały na celu łatwe porównanie różnych królowych (są w tych samych pozach) i uwidocznienie różnic pomiędzy nimi.
Radiss miał przecież fajne fotki coś jak Macka i nie wiem czemu ich tam nie umieścił...
.png)