Pytanie o formicarium 2 x CD
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
-
Adrianin127
Mam pytanie. Jak połączyć dwa opakowania ze sobą, jeśli leżą jeden na drugim, a dodatkowo leży na nich opakowanie po kasecie?
Myślę aby zrobić gniazdo stojące. A do tego gniazda przyłączyć tylko opakowanie po kasecie (lub po patyczkach kosmetycznych), czy taka arena (dla mrówek L. niger) jest wystarczająca? .
I czy mrówki będą potrafiły wspinać się po prawie pionowej ścianie w gnieździe?
Dzięki z odpowiedzi.
Myślę aby zrobić gniazdo stojące. A do tego gniazda przyłączyć tylko opakowanie po kasecie (lub po patyczkach kosmetycznych), czy taka arena (dla mrówek L. niger) jest wystarczająca? .
I czy mrówki będą potrafiły wspinać się po prawie pionowej ścianie w gnieździe?
Dzięki z odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Adrianin127, łącznie zmieniany 3 razy.
1. zredagowałem Ci posta, teraz bardziej przypomina to j. polski
2. o jakie opakowania Ci chodzi? opisz precyzyjnie (np. po jakiej kasecie
) oraz nakreśl dokładniej o co w ogóle chodzi 
3. mrówki potrafią chodzić po pionowych powierzchniach, a nawet po suficie....
2. o jakie opakowania Ci chodzi? opisz precyzyjnie (np. po jakiej kasecie
3. mrówki potrafią chodzić po pionowych powierzchniach, a nawet po suficie....
http://www.erepublik.com/en/referrer/Elczikeno - na nudę
-
Adrianin127
Przepraszam drugi post i znowu zapomniałem wkleić link:
http://formicopedia.org/mrowki/Formikarium_2_x_CD
Chodzi mi o to formikarium, oraz o to opakowanie po kasecie

Chodzi mi o to formikarium, oraz o to opakowanie po kasecie
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Adrianin127, łącznie zmieniany 2 razy.
Na zdjęciach jest pudełko po dużych tiktakach.
Zamiast białego zamknięcia wklejona jest płytka z plexy.
przykrywka zrobiona jest z kawałków pleksy.
Tak jak podane jest w opisie - musisz przemyśleć wszystkie szczegóły konstrukcji.
Przede wszystkim nie polecam stosowania "kleju w sztyfcie".
Zaklejenie otworów, wycinanie otworów to wcale nie jest takie łatwe do zrobienia.
To delikatna robota!
Zamiast białego zamknięcia wklejona jest płytka z plexy.
przykrywka zrobiona jest z kawałków pleksy.
Tak jak podane jest w opisie - musisz przemyśleć wszystkie szczegóły konstrukcji.
Przede wszystkim nie polecam stosowania "kleju w sztyfcie".
Zaklejenie otworów, wycinanie otworów to wcale nie jest takie łatwe do zrobienia.
To delikatna robota!
[size=150]ൡ ళ ఊ [/size] q ń = g n
-
Adrianin127
A gdybym zrobił tak jak pisałem poprzednio stojące gniazdo z opakowań po dvd, czy mrówki nie miały by za mało szerokich gniazd??? tzn miały by jakieś 3cm.
I jeszcze jedno jakich wymiarów(tu chodzi raczej o szerokość) powinny mieć korytarze.
I jeszcze jedno
czy może być użyty do budowy gniazda korek, wyprodukowany jako podstawka pod coś
.
I czym do wysypania areny może być zwykły piasek z piaskownicy?
I jeszcze jedno jakich wymiarów(tu chodzi raczej o szerokość) powinny mieć korytarze.
I jeszcze jedno
I czym do wysypania areny może być zwykły piasek z piaskownicy?
- pawelllQwE
- Kontakt:
Adrianin127 pisze:I jeszcze jedno jakich wymiarów(tu chodzi raczej o szerokość) powinny mieć korytarze.
Nie bardzo rozumiem, chodzi Ci o to, że szerokość korytarzy miałaby 3 cmAdrianin127 pisze:czy mrówki nie miały by za mało szerokich gniazd??? tzn miały by jakieś 3cm.
Tak, tylko najpierw wymocz.Adrianin127 pisze:I jeszcze jednoczy może być użyty do budowy gniazda korek, wyprodukowany jako podstawka pod coś
.
Tak, ale najpierw musisz wyparzyć we wrzątku.Adrianin127 pisze:I czym do wysypania areny może być zwykły piasek z piaskownicy?
-
Adrianin127
Chodzi o to że opakowanie po dvd ma jakieś 4 cm, więc gniazda (chodzi mi o gniazda nie o korytarze) w których będą przebywały mrówki(w tym królowa) będzie miało jakieś 3 cm szerokości.pawelllQwE pisze:I jeszcze jedno jakich wymiarów(tu chodzi raczej o szerokość) powinny mieć korytarze.
Adrianin127 napisał/a:
czy mrówki nie miały by za mało szerokich gniazd??? tzn miały by jakieś 3cm.
Nie bardzo rozumiem, chodzi Ci o to, że szerokość korytarzy miałaby 3 cm![]()
A moje drugie pytanie to jakiej szerokości powinny być korytarze?
Spróbowałem to zobrazować: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f52 ... e1556.html
Ostatnio zmieniony wt 18 sie, 2009 przez Adrianin127, łącznie zmieniany 1 raz.
Z djęci ektó reuży łeśto zupeł nieco inne go. Naka seciema gnet of onowe j GN i az do jest z plex yok 4 mm. : - )
Jeśli masz tak grube pudełko DVD to użyj je do budowy areny.
Zwykłe pudełko po CD zastosuj na gniazdo.
[ Dodano: Wto 18 Sie, 2009 ]
To się nazywa grubość.
Jeśli masz tak grube pudełko DVD to użyj je do budowy areny.
Zwykłe pudełko po CD zastosuj na gniazdo.
[ Dodano: Wto 18 Sie, 2009 ]
Adrianin127 pisze:jakieś 3 cm szerokości.
To się nazywa grubość.
-
Adrianin127
To jeszcze zostaje mi pytanie jakiej szerokości powinny być korytarze?
(no i takie małe pytanie na marginesie, jeśli już królowa wychowa dość dużą ilość potomstwa, to możną ją normalnie włożyć do areny[wraz z probówką] aby wyszły z niej mrówki, bo słyszałem że trzeba robić to jakoś z wężykiem akwarystycznym, przyłączyć do probówki a drugą stronę do areny. Czy to jest potrzebne, czy poprostu można włożyć probówkę do areny a mrówki same z niej wyjdą?)
(no i takie małe pytanie na marginesie, jeśli już królowa wychowa dość dużą ilość potomstwa, to możną ją normalnie włożyć do areny[wraz z probówką] aby wyszły z niej mrówki, bo słyszałem że trzeba robić to jakoś z wężykiem akwarystycznym, przyłączyć do probówki a drugą stronę do areny. Czy to jest potrzebne, czy poprostu można włożyć probówkę do areny a mrówki same z niej wyjdą?)
- pawelllQwE
- Kontakt:
Wystarczy położyć probówkę na arenie 
- pawelllQwE
- Kontakt:
Tak żeby się największy osobnik w gnieździe (czyli np. u nigerek królowa) mógł swobodnie obrócićqń pisze:Adrianin127 napisał/a:
To jeszcze zostaje mi pytanie jakiej szerokości powinny być korytarze?
0,75 długości królowej?
-
Adrianin127
Mogę czymać królową narazie w pudełku po Tic tac, ponieważ w moim mieście nie ma probówek
???
- pawelllQwE
- Kontakt:
Adrianin127 możesz.
-
Adrianin127
Zamknięcie zostanie, a z tyłu dam watę, mm nadzieje że będzie miała wystarczająco miejsca 
A co do gałęzi muszą być jakieś specjalne wymagania?
(Dzisiaj byłem w mieście i szukałem korka, lecz bez skutecznie, znalazłem tylko podstawki jakieś 8-9cm. Jutro szukam dalej
)
A co do gałęzi muszą być jakieś specjalne wymagania?
(Dzisiaj byłem w mieście i szukałem korka, lecz bez skutecznie, znalazłem tylko podstawki jakieś 8-9cm. Jutro szukam dalej
Ostatnio zmieniony wt 18 sie, 2009 przez Adrianin127, łącznie zmieniany 1 raz.
- pawelllQwE
- Kontakt:
W pudełku po tiktakach jest za dużo miejsca dla królowej, jeśli dasz tylko watę, możesz dać wypełnienie, tak jak tu http://www.antmania.pl/index.php?go=10&aid=38&typ=arty
A te podkładki korkowe jak najbardziej się nadadzą
A te podkładki korkowe jak najbardziej się nadadzą
Wata trata łata.
Do pudełka tikitaki lepszy jest drobniutki i mokry piasek.
Wodę można uzupełniać po kropelce przez maleńką dziurkę fi 0,2mm
lub strzykawką bezpośrednio dotykając piasku.
Piasek wciąga wodę jak należy a i mrówkom łatwiej się urządzić tam niż w wacie.
Jak już zrobisz formikarium nie zapomnij o tańcu radości.
Do pudełka tikitaki lepszy jest drobniutki i mokry piasek.
Wodę można uzupełniać po kropelce przez maleńką dziurkę fi 0,2mm
lub strzykawką bezpośrednio dotykając piasku.
Piasek wciąga wodę jak należy a i mrówkom łatwiej się urządzić tam niż w wacie.
Jak już zrobisz formikarium nie zapomnij o tańcu radości.
Ha ha, niezłe.qń pisze:Jak już zrobisz formikarium nie zapomnij o tańcu radości.
[b]Moje mrówki to:[/b]
Lasius niger,
Myrmica rubra,
Formica cinerea,
Tetramorium caespitum.
Lasius niger,
Myrmica rubra,
Formica cinerea,
Tetramorium caespitum.
-
Adrianin127
Dzisiaj byłem w mieście, NARESZCIE zakupiłem ten korek(tzn. podkładkę pod garnek).
Byłem dzisiaj także w poszukiwaniu mrówek, niestety bez skutecznie chyba nie znalazłem królowej(chyba dlatego że nie byłem pewny co do kilku mrówek).
I mam takie pytania:
1. Na poszukiwania
wybrałem się gdzieś o 18:00, czy to nie jest za późno, czy wszystkie mrówki udały sie już do mrowisk?
2. Jakieś 3 dni temu widziałem na skałce dużo mrówek latających itp, czy wróca one w to same miejsce?
3. Proszę o zidentyfikowanie mrówki
:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5fe ... 384bb.html
4. I ile muszę moczyć korek, i czy w gorącej, ciepłej czy zimnej wodzie?
Dzięki za odpowiedzi
Byłem dzisiaj także w poszukiwaniu mrówek, niestety bez skutecznie chyba nie znalazłem królowej(chyba dlatego że nie byłem pewny co do kilku mrówek).
I mam takie pytania:
1. Na poszukiwania
2. Jakieś 3 dni temu widziałem na skałce dużo mrówek latających itp, czy wróca one w to same miejsce?
3. Proszę o zidentyfikowanie mrówki
4. I ile muszę moczyć korek, i czy w gorącej, ciepłej czy zimnej wodzie?
Dzięki za odpowiedzi
- pawelllQwE
- Kontakt:
Mocz we wrzątku, codziennie wymieniając wodę, przez dwa tygodnie.Adrianin127 pisze:4. I ile muszę moczyć korek, i czy w gorącej, ciepłej czy zimnej wodzie?
1. Robotnice może tak, ale formy płciowe ostatkiem sił działały w intencji przedłużenia gatunku.
2. Zależy od gatunku. Królowe niektórych gatunków mrówek wracają do macierzystych gniazd. Generalnie chodzi o to, żeby zasiedlić nowe tereny.
3. Jak na moje to F. sanguinea.
2. Zależy od gatunku. Królowe niektórych gatunków mrówek wracają do macierzystych gniazd. Generalnie chodzi o to, żeby zasiedlić nowe tereny.
3. Jak na moje to F. sanguinea.
-
Adrianin127
A jeszcze jedno pytanie gdzie najlepiej jest szukać L. Niger?
W lesie, skałach, trawie???(chodzi raczej o to gdzie jest największe prawdopodobieństwo spotkania samca i samice podczas kopulacji.)
(I jak dokładnie wygląda taka królowa, jest dużo większa od robotnic)
W lesie, skałach, trawie???(chodzi raczej o to gdzie jest największe prawdopodobieństwo spotkania samca i samice podczas kopulacji.)
(I jak dokładnie wygląda taka królowa, jest dużo większa od robotnic)
- pawelllQwE
- Kontakt:
No kopulują raczej w locieAdrianin127 pisze:(chodzi raczej o to gdzie jest największe prawdopodobieństwo spotkania samca i samice podczas kopulacji.)
Królowa rózni się od robotnicy większym odwłokiem i bardzo dużym segmentem ciała znajdującym się między głową a odwłokiem. Jeśli robotnica wygląda tak o-o to królowa tak ooo
(głowa, środkowy segment, odwłok)
Ostatnio zmieniony śr 19 sie, 2009 przez dexter688, łącznie zmieniany 1 raz.
"Turysta nie wie skąd wraca,
podróżnik nie wie dokąd jedzie"
M.rubida, Myrmica sp., M.ruginodis, F.polyctena, F.sanguinea, F.cunicularia, F.cinerea, Formica fusca, L.niger, L.flavus, L.brunneus, L.mixtus, D.quadripunctatus, C.ligniperdus.
podróżnik nie wie dokąd jedzie"
M.rubida, Myrmica sp., M.ruginodis, F.polyctena, F.sanguinea, F.cunicularia, F.cinerea, Formica fusca, L.niger, L.flavus, L.brunneus, L.mixtus, D.quadripunctatus, C.ligniperdus.
.png)