Co z królową

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

misiek821

śr 16 wrz, 2009

Witam pisze na koncie kolegi.

Zacznę tak mam:
-królową L.niger
-około 600robotnic
-formikarium typu L

I mam problem od około 2miesięcy królowa nie zniosła ani jednego jajka. Ostatnio zauważyłem również wzrost śmiertelności mrówek. Co jest?Daje im do jedzenia miksturę czasami jakiegoś owada.

Co zrobić by królowa zaczęła znosić jajka?
Próbowałem ją włożyć do probówki z około 5robotnicami na jakiś czas ale przez tyg nic się nie zmieniło więc ja wpuściłem z powrotem.

Co mam robić!!!

PS.Czy to normalne że część robotnic cały czas siedzi w rogu areny?[około 40-60]
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

śr 16 wrz, 2009

misiek821 pisze:Ostatnio zauważyłem również wzrost śmiertelności mrówek. Co jest?
Pewnie ze starości :wink:
misiek821 pisze:Daje im do jedzenia miksturę czasami jakiegoś owada.
To nie dawaj CZASEM jakiegoś owada tylko CZĘSTO ;P One potrzebują białka.
misiek821 pisze:Próbowałem ją włożyć do probówki z około 5robotnicami na jakiś czas ale przez tyg nic się nie zmieniło więc ja wpuściłem z powrotem.
yyy...? :wtf: Po co to zrobiłeś? Bez sensu, nie rób tego więcej. Tylko je zestresowałeś nie potrzebnie...
misiek821 pisze:Co zrobić by królowa zaczęła znosić jajka?
misiek821 pisze:Co mam robić!!!
Czekaj. Od kiedy je masz? Raczej to nie tegoroczna kolonia, bo mają sporo robo, więc były zimowane?
Nawadniasz dobrze formikarium?
Taka kolonia powinna mieć dostęp do jedzenia 24h na dobę :wink:
Ostatnio zmieniony śr 16 wrz, 2009 przez pawelllQwE, łącznie zmieniany 1 raz.
misiek821

śr 16 wrz, 2009

Źle sie wyraziłem z owadami czesto dostają.

Królową przeniosłem bo myślałem że to zadziała jak przy zakładaniu nowej koloni.

Były zimowane na okolo 2,5miecha.
Jest około 60% wilgotnego.

A do jedzenia dostaja dużo tylko o 6-7rano pitem okolo 15-16 i okolo 23.Miedzy czasie dam im cos.[owada robaka]
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

śr 16 wrz, 2009

Możliwe, że już przygotowują się do kolejnej stagnacji :wink: A kiedy je zimowałeś?
Ostatnio zmieniony śr 16 wrz, 2009 przez pawelllQwE, łącznie zmieniany 1 raz.
misiek821

śr 16 wrz, 2009

środek grudnia-początek marca

PS.Co to stagnacja?
Ostatnio zmieniony śr 16 wrz, 2009 przez misiek821, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
BartTP

śr 16 wrz, 2009

Jakiej stagnacji? L. niger nie ma stagnacji, zimuje razem z potomstwem. Jeśli będą miały wysoką temperaturę, królowa będzie znosiła jaja cały rok, na okrągło, tak samo jak M. rubra i T. caespitum.
L. niger występuje nawet w północnej Afryce, a tam, jak powszechnie wiadomo, nie ma czegoś takiego jak zima (przynajmniej w naszym wydaniu). Owszem, potrzebuje chłodniejszego okresu, ale tylko dlatego, że wyłącznie z przezimowanych larw rozwijają się królowe (właśnie dlatego nie ma ich np. w Somalii między płytami chodnikowymi ;) ).

U nas zimową stagnację miewają tylko Formiki (no i oczywiście amazonka) i Camponoty.
misiek821

śr 16 wrz, 2009

1.ale co to jest ta stagnacja?
2.Co mam zrobić by królowa zaczeła jajka znosic? Przypominam że od ponad 2miesięcy ich nie znosi?
Awatar użytkownika
BartTP

śr 16 wrz, 2009

Stagnacja jest właśnie wtedy, gdy królowa nie znosi jaj. Może być wiele powodów: od złej kondycji królowej, przez nieodpowiednie żarcie, temperaturę po fakt, że jaj jest za dużo i królowa musi zbastować. My pisaliśmy o zimowej stagnacji, która dotyka formik i camponotów - mrówki te, nawet jeśli są porządnie dogrzane, za Chiny Ludowe w zimie nie będą składać jaj - złożą je dopiero po kilku(nastu) tygodniach w lodówce/na dworze.

Nie wiem dlaczego Twoja królowa nie składa jaj. Podaj jej miksturę z jajka i miodu, może to ją zachęci do składania, podnieś temperaturę. Możliwe też, że jaj jest tyle, iż królowa musi przestać je składać (robotnice nie byłyby w stanie wychować tylu sióstr). Itd.
Awatar użytkownika
Orn

śr 16 wrz, 2009

Czy ta królowa kiedykolwiek Ci składała jajeczka?
Akurat przeprowadzka do probówki nie była taka głupia, takie działanie pozwala wykluczyć ewentualne szkodliwe działanie wkładu gniazda na królową.
Robotnice mogą przebywać w rogu areny bo brak dla nich miejsca w gnieździe. Róg areny jest bezpiecznym miejscem.
Jak przyrządzasz te miksturę?Czy robotnice mają pełne odwłoki (czy ją chętnie jedzą)?
misiek821

czw 17 wrz, 2009

miksturę podaje taką jak pisze http://antmania.pl/index.php?go=10&aid=12&typ=arty

Królowa dopiero od 2miesięcy nie składa jaj.Z tego co zauważyłem to zostalo okolo 10jaj? reszta to poczwarki larwy itp.

Wczoraj zauważyłem jak królowa [nie wiem jak to ująć]chciała zjesc robotnice? wzięła ją do żuwaczek i na pół ją.
Nie sądze że to przez ilość robotnic bo kolega ma 1 królową i okolo 3500 robotnic.

Dzisiaj może od kolegi wezme jajko i spróbuje ja podłożyc, może w końcu królowa załapie :D
Ale jak nie, to ja juz nie wiem co mam robic.
Ostatnio zmieniony czw 17 wrz, 2009 przez misiek821, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

czw 17 wrz, 2009

Właśnie, mają jeszcze miejsce w gnieździe?
misiek821

czw 17 wrz, 2009

Mają dużo.
ODPOWIEDZ