Pytania do dziennika [Lasius niger] Maxio

Zapisy obserwacyjne hodowli mrówek to cenne źródła informacji którym warto się dzielić. Oto nowy dział "Dzienniki Hodowlane". :-)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Maxio

czw 17 wrz, 2009

Pytania i podpowiedzi w chowie do dziennika mojej kolonii Lasius niger.
Link
Ostatnio zmieniony czw 17 wrz, 2009 przez Maxio, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Artur Wrzos

pt 18 wrz, 2009

Niemożliwe, by robotnica już po miesiącu zdychała ze starości, zapewne jest zraniona, albo chora.
Karm je owadami, codziennie; zaś miód podawaj raz w tygodniu.
M. rubra - L. niger - T. caespitum
Maxio

pt 18 wrz, 2009

Masz rację. Nie mogłem sobie tego po prostu inaczej wytłumaczyć. Mają chyba dobre warunki. Z resztą robotnic jest chyba wszystko w porządku, tzn. połowa z nich ma te wstrząsy i w końcu nie wiem, czy to normalne, czy nie. Jedna co kilka kroków dostaje jakiegoś kopa i bardzo szybko przemieszcza się o jakiś centymetr. Może nadmiar cukru? Tak jak z kawą...

Dziennik założyłem, żeby mieć gdzie zadawać pytania do mojej hodowli. Nie chce mi się zakładać nowych tematów, bo brzydko to wygląda, a tak to mam wszystko w jednym miejscu W TYM MIEJSCU CHCIAŁBYM ZAAPELOWAĆ O ODDZIELENIE DZIENNIKÓW I PYTAŃ DO DZIENNIKÓW W DWÓCH OSOBNYCH DZIAŁACH tak, jak to jest na antmanii. połapać się nie można, a jak ktoś chce skomentować dziennik to zawsze są przecież linki do pytań.
Jak już napisałem jestem początkujący i chętnie posłucham wszelkich rad. Nawet zakupiłem sobie "Podróż w krainę mrówek" :mrgreen: . Mam nadzieję, że szybko ją dostanę (tzn. dzisiaj powinna dojść). Z wypowiedzi na forum wnioskuję, że cena 75 zł to nie za dużo za taką książkę (prawda???). Co do tej mrówki to niestety mi jeszcze wczoraj padła. Została położona na larwach i teraz została z niej tylko głowa. Chyba naprawdę potrzebują białka.

Jakoś nic mi nie wlatuje do domu na noc, więc nie mogę pozyskać żadnej muchy, mola, lub komara. Co się nada jako źródło pokarmu dla 14 (przeliczyłem się o jedną) nigerek z wypchanymi miodem odwłokami? Iść po te "białe robaki" do wędkarskiego? Nie chcę im dawać żadnego żuczka, bo boję się, że trujące mogą być. Co byście polecili.

A tak w ogóle to do zadawania pytań będę używał tego tematu, a w dzienniku będą się pojawiać tylko moje obserwacje i rzeczy bezpośrednio związane z kolonią.
Pozdrawiam
Artur Wrzos

pt 18 wrz, 2009

To nie wstrząsy, nigerki tak się zachowują kiedy są zaniepokojone... kiedy osiedlisz je w formicarium, i będzie ich kilkaset, zobaczysz jak pojedyncze robotnice wzbudzają fale niepokoju u innych, a te przenoszą alarm dalej.
Sa bardzo ruchliwe i pobudliwe, dlatego tak potrząsają czułkami.

"Podróz w krainę mrówek", polecam. Mam ją, jest ciekawa i inspirująca.

Karm mrówki wszelkimi owadami, one same zdecydują co dla nich dobre a co nie. Po prostu nie ruszą owada, który wydziela odstraszająca substancję (jak np: biedronki ).
Złap dla nich pająka, zabij go... Na pewno nie będą grymasić.
Ostatnio zmieniony pt 18 wrz, 2009 przez Artur Wrzos, łącznie zmieniany 1 raz.
M. rubra - L. niger - T. caespitum
Awatar użytkownika
Mentos

sob 03 kwie, 2010

Maxio, a jak długo u Ciebie trwa przejście od stadium jaja do kokonu? Niedawno wybrnąłem swoimi nigerkami z kłopotów, mam już kokony, ale wydaje mi się że ciut długo się "robiły". Dokładnie 6 tygodni i 3 dni potrzebowały, a i tak są tylko dwa kokony...reszta "dochodzi".
[url=http://www.youtube.com/watch?v=IncF-eaQn_g]zabawny film[/url]
[url=http://www.youtube.com/watch?v=pNPX-XNgafM]nasrane w głowie[/url]
[url=http://www.youtube.com/watch?v=c19P1G8lPXo]Jim Carrey i nic dodać[/url]
ODPOWIEDZ